Ζητείται σχέδιο αξιοποίησης για το Πάρκο Πυρσινέλλα

on .

PARKO PYRSINELLA

• Με την υπερψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που περιείχε τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας, το Πάρκο Πυρσινέλλα πέρασε και επίσημα στην κυριότητα του Δήμου Ιωαννιτών και των Γιαννιωτών, γεγονός για το οποίο ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του, ευχαριστώντας όσους βοήθησαν στην αίσια έκβαση της υπόθεσης.
Μιλώντας στη Βουλή, ορθή χαρακτήρισε την απόφαση επιστροφής του Πάρκου στην πόλη και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, το κόμμα του οποίου υπερψήφισε το άρθρο 8 του νομοσχεδίου που έλυνε το συγκεκριμένο θέμα.
Ωστόσο, η επιστροφή του Πάρκου στον Δήμο Ιωαννιτών δε συνοδεύτηκε και από την πολεοδομική αποκατάσταση των κτιρίων του που, ως γνωστόν, δε διαθέτουν καμία άδεια. Στοίχημα επίσης για την πόλη είναι η αξιοποίηση του σπουδαίου αυτού πνεύμονα πρασίνου στις παρυφές της, αφού πρώτα αποκατασταθούν οι εκτεταμένες ζημιές στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι» εξαιτίας της μακροχρόνιας εγκατάλειψης.
Επιστροφή στον Δήμο
Mε το άρθρο 8 στο νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» που υπερψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει στον Δήμο Ιωαννιτών το δικαίωμα πλήρους κυριότητας νομής και κατοχής επί δύο συνεχόμενων γεωτεμαχίων ευρισκόμενων στη θέση «Τοπ Αλτί» ή «Μπονίλα» της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Ιωαννιτών, γνωστών ως Πάρκο Πυρσινέλλα ή «Γιαννιώτικο Σαλόνι».
«Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Το “Γιαννιώτικο Σαλόνι” επέστρεψε στο φυσικό του δικαιούχο, στο Δήμο και τους Δημότες του», δήλωσε χθες ο Θωμάς Μπέγκας και χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Σ. Φάμελλου να εισηγηθούν την πολιτική λύση στο ζήτημα του Πάρκου και την ψήφιση του σχετικού άρθρου από τη Βουλή.
Ο κ. Μπέγκας ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην αίσια έκβαση της υπόθεσης, κάνοντας ειδική μνεία στους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «οι οποίοι με την ιδιότητα του κυβερνητικού βουλευτή συνεργάστηκαν με τη Δημοτική Αρχή, στηρίζοντας σθεναρά την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης». Επίσης, ευχαρίστησε τους  νομικούς του συνεργάτες για την πολύτιμη βοήθειά τους στη σύνταξη της πρότασης για τη νομοθετική ρύθμιση και κυρίως τους πολίτες για την ενεργοποίησή τους στη διεκδίκηση του Πάρκου.
Η επόμενη μέρα
Η κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη ημέρα του Πάρκου Πυρσινέλλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου είναι δεδομένη: «Ένα πάρκο στολίδι, ανοιχτό, πρόσκληση και πρόκληση στους δημότες και τους επισκέπτες».  
Όπως είπε ο Θ. Μπέγκας, «οι Γιαννιώτες πρέπει να είναι σίγουροι πως η Δημοτική Αρχή, μεθοδικά και τεκμηριωμένα με σύνεση και σοβαρότητα σχεδιάζει την αξιοποίηση του πάρκου». Η πρόταση αξιοποίησης θα παρουσιαστεί όταν είναι πλήρως ολοκληρωμένη. Ωστόσο κατά τη θερινή περίοδο η πρόθεση του Δήμου είναι να πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις εντός του Πάρκου. Άλλωστε, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, «η παρουσία των πολιτών και του ομίλου τένις κράτησαν ζωντανό το ‘Γιαννιώτικο Σαλόνι’ όλο αυτό το διάστημα που διαρκούσε η εκκρεμοδικία Δήμου και ελληνικού δημοσίου».
Ο Κώστας Τασούλας
Μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριελήφθη και το άρθρο για το πάρκο Πυρσινέλλα, ο Κώστας Τασούλας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «πρόκειται για μια έκταση η οποία είναι για την αναζωογόνηση, για τον αθλητισμό, για την επαφή με το περιβάλλον της πόλεως και των δημοτών των Ιωαννίνων. Αυτή η έκταση έχει μειωθεί. Ένα μέρος της έχει γίνει στρατόπεδο. Ένα άλλο μέρος της έχει γίνει εθνική οδός Ιωαννίνων – Άρτης. Ορθότατα με το άρθρο 8 αυτού του νομοσχεδίου δίδεται πλέον -και λύνεται ένα νομικό θέμα- αυτή η έκταση, κατά κυριότητα, νομή και κατοχή, σωστά στον δικαιούχο Δήμο Ιωαννιτών».
Ο Γιαννιώτης βουλευτής της Ν.Δ. και πρ. υπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ένα σύντομο βιογραφικό του παλιού δημάρχου Ιωαννίνων και τέως Βουλευτή Βασιλείου Πυρσινέλλα, που άφησε τη συγκεκριμένη έκταση των 70 στρεμμάτων προς όφελος του Δήμου Ιωαννιτών το 1959, όταν απεβίωσε. Το συγκεκριμένο βιογραφικό ήταν από το βιβλίο του Χρήστου Τσέτση «Ηπειρώτες Πολιτικοί»!
Το πολεοδομικό
Πέρα όμως από το σχέδιο αξιοποίησης του Πάρκου Πυρσινέλλα που πρέπει να εκπονηθεί, υπάρχει κι άλλη μία σημαντική εκκρεμότητα. Τα κτίρια στο χώρο του Πάρκου δεν έχουν άδεια, είναι δηλαδή πολεοδομικά αυθαίρετα κι αυτό το θέμα πρέπει να τακτοποιηθεί με κάποιο τρόπο! Στο άρθρο οκτώ με το οποίο παραχωρείται η έκταση στον Δήμο Ιωαννιτών δε γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο πρόβλημα, άρα αυτό δεν επιλύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για το ζήτημα. Αυτή που φαίνεται να επικρατεί είναι το τμήμα του Πάρκου όπου βρίσκονται τα κτίρια να χαρακτηριστεί ως βοσκότοπος για να μπορέσουν να τακτοποιηθούν. Γιατί αν παραμείνει χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση όλο το Πάρκο, πολεοδομική λύση δε μπορεί να δοθεί…

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ