Οριακά φθηνότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

on .

PASXALINO TRAPEZI ARNI

• Μια από τα μεγαλύτερες έννοιες των καταναλωτών αυτές τις μέρες είναι αναμφίβολα οι αγορές για το πασχαλινό τραπέζι.

Ο προγραμματισμός των περισσότερων νοικοκυριών έχει ήδη γίνει, προχωρώντας και στην απαραίτητη έρευνα αγοράς το προηγούμενο διάστημα.  Οι επιλογές πολλές, οι τιμές ποικίλουν, όμως σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) το φετινό πασχαλινό τραπέζι αναμένεται οριακά φθηνότερο, σε σχέση με πέρυσι.
Την ίδια ώρα, Έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) έδειξε ότι η ελάχιστη τιμή του αρνιού το Πάσχα στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται στα 5,3 ευρώ. Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού χθες διαμορφώνονταν στα 5,50 ευρώ ανά κιλό και για το κατσίκι στα 6,50 ευρώ ανά κιλό.
Οι μετρήσεις της ΕΣΕΕ
Μειωμένο κατά 2,73% θα είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ.
Η μεταβολή προκύπτει ως αποτέλεσμα της γενικότερης πτωτικής πορείας της τιμής των κρεατικών κατά 3,86%, ενώ μικρότερης έκτασης είναι η επίδραση των μειωμένων τιμών των λαχανικών/φρούτων και των προϊόντων σούπερ μάρκετ (-0,58% και -0,18% αντίστοιχα).
Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, παρατηρείται μία οριακή μείωση των τιμών κατά 0,18%, μία θετική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ αρκετών προϊόντων από το 23% στο 24%.
 Το υψηλότερο κόστος του πασχαλινού τσουρεκιού (7,24%), των αναψυκτικών (4,55%) αλλά και της μπύρας (4,41%), αντισταθμίζεται από τις μειώσεις που λαμβάνουν χώρα σε λοιπά προϊόντα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία, το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού έξι έως οκτώ ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περσινού κατά 2,65 ευρώ. Το συνολικό κόστος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 94,41 ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (97,06 ευρώ) κατά 2,73%.
Δηλώσεις Κορκίδη
Με αφορμή την έρευνα ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «το ελάχιστα φθηνότερο φετινό πασχαλινό τραπέζι αποτελεί ομολογουμένως μία ευχάριστη εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς τις επιβαρύνσεις της πραγματικής οικονομίας τόσο από τη μετάταξη βασικών αγαθών και την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% όσο και από τη σταθερά ανοδική πορεία του επιπέδου των τιμών, αφού ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει από τις αρχές του τρέχοντος έτους και τείνει πλέον να παγιωθεί».
Και κάλεσε τους καταναλωτές να προτιμήσουν και φέτος τα ποιοτικά προϊόντα ελληνικής παραγωγής.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ