Χθες παραδόθηκε η Ολυμπία σήμερα σειρά παίρνει η Ιόνια!

on .

OLYMPIA ODOS

• Εβδομάδα γεμάτη… κορδέλες είναι αυτή που διανύουμε, καθώς εγκαινιάζονται νέοι αυτοκινητόδρομοι, αλλά και τμήματα άλλων μεγάλων οδικών αξόνων, με βασικό σκοπό οι εκδρομείς του Πάσχα να έχουν φέτος ένα πιο σύντομο και πιο ασφαλές ταξίδι.
Μετά, λοιπόν, τα πανηγυρικά εγκαίνια χθες από τον Αλέξη Τσίπρα της πολύπαθης Ολυμπίας Οδού  (Πάτρα – Κόρινθος), σειρά παίρνει σήμερα η Ιόνια Οδός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ήπειρο, καθώς θα παραδοθεί στην κυκλοφορία της ένα ακόμη τμήμα αλλά και η σήραγγα της Κλόκοβας.
Έτοιμη η Ολυμπία Οδός
Από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έγιναν χθες το μεσημέρι τα εγκαίνια της Ολυμπία Οδού, του αυτοκινητόδρομου μήκους 120 χιλιομέτρων που συνδέει την Πάτρα με την Κόρινθο. Απόσταση που στο εξής θα διανύεται μέσα σε 100 λεπτά! Ο αυτοκινητόδρομος διαθέτει δύο λωρίδες και μία Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση, ενώ είναι πλήρως αποπερατωμένες και σε λειτουργία 12 σήραγγες, συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων. Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ και το κόστος απαλλοτριώσεων σε 223 εκ. ευρώ.
Οι δηλώσεις
«Ανοίγει ο δρόμος που περιόριζε τη Δυτική Ελλάδα στην επαφή της με το κέντρο, ανοίγει και ο δρόμος να βγούμε από την κρίση και την οικονομική επιτροπεία», τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πατρών. Από την πλευρά του ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε με έμφαση πως «λήγει η πολυετής απομόνωση της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και των Επτανήσων».
Σήμερα η Ιόνια!
Μετά την Ολυμπία, σειρά έχει σήμερα η Ιόνια Οδός! Στις 2:30 το μεσημέρι σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και του παραχωρησιούχου «Νέα Οδός» θα δοθεί στην κυκλοφορία η Σήραγγα Κλόκοβας, η μεγαλύτερη στον αυτοκινητόδρομο με μήκος 3 χλμ. καθώς και το τμήμα μέχρι το Κεφαλόβρυσο. Πάντως, Πρωθυπουργός δεν αναμένεται για να κόψει την κορδέλα, καθώς πρόκειται για τμηματική παράδοση του έργου κι όχι όλου του δρόμου. Την παράδοση θα κάνει ο Χρήστος Σπίρτζης και αμέσως μετά ο δρόμος θα ανοίξει για να εξυπηρετήσει τους ταξιδιώτες του Πάσχα.
Συνολικά θα δοθούν στην κυκλοφορία 37 χλμ. νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου και αν προσθέσει κανείς τα 59 χλμ. που ήδη λειτουργούν από τις 27 Δεκεμβρίου, τότε στο εξής από την Κλόκοβα μέχρι και την Παράκαμψη Αμφιλοχίας θα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία 96 χλμ. νέου δρόμου.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το «Ypodomes.com», αν προστεθεί και το τμήμα Άγιος Δημήτριος Άρτας - Πέρδικα Ιωαννίνων συνολικού μήκους 53 χλμ, τότε στο σύνολο της Ιόνιας Οδού θα λειτουργούν από σήμερα 149 χλμ. από τα συνολικά 196 του άξονα.
Τα υπόλοιπα τμήματα
Για τα υπόλοιπα υπό κατασκευή τμήματα ο μέχρι σήμερα προγραμματισμός, είναι την Πρωτομαγιά να δοθούν και τα πρώτα χιλιόμετρα από το Αντίρριο μέχρι την Κλόκοβα, ολοκληρώνοντας πλήρως το νότιο τμήμα που θα διαθέτει 100 χλμ. συνεχούς αυτοκινητόδρομου, ενώ για το καλοκαίρι προγραμματίζεται η ολοκλήρωση των δύο τελευταίων τμημάτων Αμφιλοχία - Άγιος Δημήτριος και Πέρδικα - Κοσμηρά που θα ολοκληρώσουν πλήρως το έργο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ