Σε προτεραιότητα δασικοί δρόμοι και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

on .

DASIKOS DROMOS

• Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ο έλεγχος των πυροσβεστικών κρουνών, οι καθαρισμοί των δασικών δρόμων και σε ό,τι αφορά τους οικισμούς τους οι έλεγχοι για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων, όπως επίσης και οι καθαρισμοί οικοπέδων είναι οι βασικές προτεραιότητες που τέθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων.
«Αν συνεργαστούμε και αν συντονιστούμε, τότε θα έχουμε και την ερχόμενη θερινή περίοδο θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανοίγοντας τις εργασίες του Συντονιστικού, εξήρε τη συνεργασία που υπήρξε και κατά την προηγούμενη αντιπυρική χρονιά, ενώ ζήτησε να υπάρχει άμεση αλληλοενημέρωση ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις περιοχές τους έθεσαν οι Δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησής τους για έργα αντιπυρικής προστασίας.  Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κ. Σκούπρας, επισήμανε τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν ενόψει της νέας περιόδου, ενώ ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Γ. Χαβέλας αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές πυροπροστασίας.
Τοποθετήσεις έγιναν και από εκπροσώπους άλλων φορέων, ενώ ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στη σημαντική βελτίωση που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών, κάνοντας ειδική μνεία και για τα μέτρα ανάσχεσης των «εισαγόμενων» από τη γειτονική Αλβανία.
Στη συνεδρίαση εκπροσωπήθηκαν επίσης διά των Δημάρχων τους οι Δήμοι Ζαγορίου, Ζίτσας, Μετσόβου, Κόνιτσας, Πωγωνίου και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων,  οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η 8η Ταξιαρχία, η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, η Τροχαία Ιωαννίνων, οι Δασικές υπηρεσίες, οι προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Π.Ε. Πρέβεζας, η ΔΕΔΔΗΕ, το ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου, ο Κρατικός Αερολιμήν Ιωαννίνων, Εθελοντικές Οργανώσεις, ενώ παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κ. Μπασιούκας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ