Σειρά προτάσεων επί τάπητος για την πόλη του μέλλοντος

on .

MPARTZOKAS SYGKENTROSH

• Συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του Δήμου Ιωαννιτών κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» στο ξενοδοχείο «Du Lac».
 Στην πρώτη ομιλία, ο εκπρόσωπος τύπου της παράταξης Τριαντάφυλλος Μιχαηλίδης, Χωροτάκτης – Πολεοδόμος Μηχανικός πρότεινε το όραμα για το Δήμο μας να στηρίζεται στην ανάδειξη της πόλης ως αιχμή μιας ευρύτερης περιοχής. Επεσήμανε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η ολοκλήρωση των διεθνών αξόνων που διέρχονται από την περιοχή και η ρύθμιση του αστικού και περιαστικού χώρου στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων αλλά και σε περιοχές που πρόκειται να δεχτούν μεγάλες πιέσεις και αλλαγές χρήσεων γης, όπως ο παράκτιος χώρος και η τομή της Εγνατίας με την Ιόνια Οδό. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας και η προσοχή του Δήμου να είναι στραμμένη στις διεθνείς επενδύσεις και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Στη δεύτερη ομιλία, ο Κώστας Κυριαζής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Δημοτικός Σύμβουλος, παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως:
- Γραμμή παραλιμνίου Τραμ Ελαφριάς Τροχιάς που θα βοηθήσει σε καθαρότερο λεκανοπέδιο, με λιγότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
- Σύνδεση της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού με την Λεωφόρο Νιάρχου, βασισμένη σε παλιότερη μελέτη της Εγνατίας, αλλά και δημιουργία κόμβου στο παλιό λατομείο Κατσικά και σύνδεση του με τον κόμβο στο Πανηπειρωτικό Στάδιο στην Ανατολή.
- Οριστική μελέτη της επέκτασης της οδού Κενάν Μεσσαρέ με τελική έξοδο στην Παράκαμψη της πόλης όπως προβλέπεται από το σχέδιο πόλης.
- Δημιουργία πέντε περιφερειακών πάρκινγκ της πόλης (ΚΕΚΩΠ, Μάτσικα, επέκταση υπάρχοντος στα Σφαγεία, τέλος Βογιάννου και παλιό Πανεπιστήμιο στην Δόμπολη).
- Δημιουργία τριών σηράγγων έτσι ώστε να εκτονωθεί η κίνηση της πόλης προς την παράκαμψη (μια στους Αγίους Αποστόλους, μια στην Αγία Τριάδα και μία στην πλατεία Ομήρου).
- Χωροθέτηση γηπέδου για τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Πανηπειρωτικό Στάδιο στην Ανατολή, σε θέση που δεν εμπλέκεται με τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες του χώρου.
- Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επαναλήφθηκε επίσης η πρόταση που είχε γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο για άμεση πεζοδρόμηση της Ακτής Μιαούλη σαν περιπατητική διαδρομή των Γιαννιωτών.
Κλείνοντας τις εργασίες της, ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Μπαρτζώκας τόνισε ότι τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους Γιαννιώτες και ότι τα «Γιάννενα Τώρα» είναι μια παράταξη που προτείνει διαρκώς λύσεις και δε περιχαρακώνεται σε μια στείρα αντιπολίτευση.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ