Με 2,5 εκατ. η «μεταμόρφωση» των πρ. στρατιωτικών φυλακών

on .

STRATIOTIKES FYLAKES PARALIMNIO

• Με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις μεταμόρφωσης της έκτασης των παλιών στρατιωτικών φυλακών δίπλα στο ΚΕΠΑΒΙ που σήμερα μοιάζουν με… ζούγκλα γεμάτη σκουπίδια, σε ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού, σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών.

Η σχετική πρόταση εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και προκάλεσε την ικανοποίηση των στελεχών της Δημοτικής Αρχής. Πρώτο βήμα είναι η προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με ορίζοντα τους 18 μήνες.
«Πράσινο φως»
Τον περασμένο Αύγουστο είχε υποβάλλει ο Δήμος Ιωαννιτών προς χρηματοδότηση πρόταση για την ενσωμάτωση του χώρου των παλαιών στρατιωτικών φυλακών έκτασης 22 στρεμμάτων στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων με προϋπολογισμό 2.5 εκατ. ευρώ. Χθες ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας ανακοίνωσαν πως αυτή έλαβε το «πράσινο φως» οπότε προχωρά η υλοποίησή της.
Ως «πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την εξέλιξη ο κ. Μπέγκας, που υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδίκησε και πέτυχε την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης από το ελληνικό δημόσιο «κι απέδειξε ότι όταν δεν διεκδικείς απλά, άλλα έχεις μεθοδικό σχέδιο και τεκμηριωμένη πρόταση αξιοποίησης, τότε έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα». Από την πλευρά του ο κ. Μανταλόβας σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό το ότι ένας εμβληματικός χώρος αποκτά χρηματοδότηση για την αποκατάστασή του και ‘κουμπώνει’ με τη στρατηγική μας για την αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου και τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Οι παρεμβάσεις
Στις προθέσεις του Δήμου είναι η διατήρηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του χώρου και η ανάδειξη αυτών φιλοξενώντας σε όλη τη διάρκεια του έτους περιοδικά εκθετήρια τοπικών προϊόντων και εργαστήρια δραστηριοτήτων. Ο δε μεγάλος ακάλυπτος χώρος της περιοχής επέμβασης θα οργανωθεί με προτεινόμενους νέους ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες, ήπιων μορφών αθλητισμού και χώρων αναψυχής.
Μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα προχωρήσει η κατασκευή του έργου με χρονοδιάγραμμα 29 μηνών. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο ακίνητο των  στρατιωτικών φυλακών, συνολικής έκτασης 21.868 τετραγωνικών μέτρων, αφορούν, μεταξύ άλλων, ανάπλαση, αποκατάσταση και ανάδειξη ευαίσθητων οικοσυστημάτων, παρεμβάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του αστικού χώρου, παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου και δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου.
Οι στρατιωτικοί φούρνοι
Στο μεταξύ, υπογράφηκε η σύμβαση οριστικής παραχώρησης του οικοπέδου των πρώην στρατιωτικών φούρνων στον Δήμο Ιωαννιτών. Όπως είπε ο Δήμαρχος, η υπογεγραμμένη σύμβαση είναι πλέον το τελευταίο έγγραφο που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί ο φάκελος που έχει ετοιμάσει και θα υποβάλει ο Δήμος Ιωαννιτών ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή Νηπιαγωγείου στην παραχωρηθείσα έκταση η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ