ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Ο πρωτογενής τομέας δεν «στέκεται» καλά στα πόδια του…

on .

PROBATA TSOPANOS

• Δεν αποτελεί πλέον είδηση ότι η Ήπειρος είναι η φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας και την ίδια ώρα  συγκαταλέγεται στις 20 φτωχότερες της Ε.Ε. (καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ).  
Δυστυχώς, είναι μια θλιβερή πραγματικότητα για την περιοχή μας, η οποία… σταθερά τα τελευταία χρόνια κατέχει τα αρνητικά πρωτεία σε όλες σχεδόν τις μετρήσεις εγχώριες και ευρωπαϊκές (ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση νέων…).
Όλοι αναγνωρίζουν την σημερινή κατάσταση που βιώνει η Ήπειρος, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε για ν’ αλλάξει αυτή η εικόνα. Κι αν πριν μερικά χρόνια αυτό θα ήταν ευκολότερο να συμβεί, σήμερα με την οικονομική κρίση που έχει γονατίσει ολόκληρη την χώρα, φαντάζει σχεδόν αδύνατο!
Με αφορμή την κατάταξη της Ηπείρου στις φτωχότερες της Ευρώπης ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, με άρθρο του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, δίνοντας έμφαση στις πολύ δύσκολες μέρες που περνάει ο πρωτογενής τομέα.
Την ίδια ώρα, με αφορμή και τη νέα απώλεια πόρων για την ελληνική κτηνοτροφία, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «άλλη μία “χαμένη ευκαιρία” για τον κτηνοτροφικό κόσμο που δοκιμάζεται από τις υφεσιακές πολιτικές της κυβέρνησης».
Σβήνει ο πρωτογενής τομέας
Στο μεταξύ, ο Αλ. Καχριμάνης στην παρέμβασή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «το γεγονός ότι οι τέσσερις τελευταίες Ελληνικές Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία) σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι κατ’ εξοχήν αγροτικές δείχνει και την ουσία του προβλήματος: Ο πρωτογενής τομέας, δεν «στέκεται» καλά στα πόδια του, η κατάσταση χειροτερεύει και μαζί με αυτόν και οι τοπικές οικονομίες.
»Η πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο: Η Ήπειρος, από τη δεκαετία του '80 και εντεύθεν, στην ουσία είχε πάψει να είναι παραγωγική, και σταδιακά μετατράπηκε σε Περιφέρεια στην οποία κυριαρχούσαν οι υπηρεσίες. Ο μεγαλύτερος όγκος των εισοδημάτων, προέρχονταν - και δυστυχώς ακόμη αυτό γίνεται - από μισθούς και συντάξεις…
Λανθασμένη πολιτική
Ακόμη ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για λανθασμένη πολιτική που ακολουθήθηκε για πολλές δεκαετίες, η οποία οδήγησε στην εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα από έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζόμενων ή απασχολούμενων σε αυτόν. Ωστόσο όπως αναφέρει, σήμερα η γεωργία και η κτηνοτροφία, παρά τα προβλήματα και τις πιέσεις που ασκούνται, αντέχουν, διατηρούν και αυξάνουν τις θέσεις απασχόλησης.
Καταλήγοντας σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Με λύπη μου διαπιστώνω, ότι αν και σήμερα φτάσαμε στο «ως εδώ και μη παρέκει», ορισμένοι στις κεντρικές δομές εξουσίας, δεν αντιλαμβάνονται βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Και επειδή είναι των ημερών, θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του πρωτογενούς τομέα με τους δασικούς χάρτες…».
Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη
Εξάλλου, στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Έλληνας ευρωβουλευτής καταλογίζει αδιαφορία στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα απώλεια πόρων για την Ελληνική κτηνοτροφία από εγκεκριμένα κοινοτικά προγράμματα.
Όπως μεταξύ άλλων, σημειώνει «σύμφωνα με τους πίνακες της Επιτροπής της 5ης Απριλίου 2017, κανένας Έλληνας γαλακτοπαραγωγός/αγελαδοτρόφος, δεν θα επωφεληθεί από την ενίσχυση 14 λεπτών/ανά κιλό, όπως οι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους όλων των υπολοίπων Κρατών Μελών.
Άλλη μία “χαμένη ευκαιρία” λοιπόν για τους Έλληνες αγελαδοτρόφους που στερούνται δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τους κοινοτικούς μηχανισμούς.
Άλλη μία “χαμένη ευκαιρία” για τον κτηνοτροφικό κόσμο που δοκιμάζεται από τις υφεσιακές πολιτικές της κυβέρνησης».
Και ρωτά την Ε.Ε.:
-Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος μηδενικής έως σήμερα απορρόφησης εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης πόρων του προγράμματος;
- Το γεγονός αυτό συνιστά κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων για την Ελλάδα;
- Σε τι βαθμό θα επηρεαστούν ενδεχόμενες μελλοντικές κατανομές πόρων, δεδομένου ότι ήδη η κατανομή για την Ελλάδα, είναι χαμηλή συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη;

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ