Κινηματογραφική καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών στο Ιόνιο

on .

TAXYPLOO

• Ένα ακόμη καίριο χτύπημα στα διεθνή κυκλώματα ναρκωτικών, τα οποία με αφετηρία την Αλβανία διοχετεύουν, με κάθε μέσο, τεράστιες ποσότητες χασίς μέσω Ελλάδας και Ιταλίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, κατάφερε το Λιμενικό Σώμα, σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή.

Η διεθνής εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε μετά από καταδίωξη την Παρασκευή, μετέφερε τα ναρκωτικά με ταχύπλοα σκάφη.
Σε οργανωμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας συνελήφθησαν επτά άτομα, εκ των οποίων δυο Έλληνες και πέντε Αλβανοί, οι οποίοι προσήχθησαν στην εισαγγελία Πειραιά, ενώ κατασχέθηκε στην Ιταλία ένας τόνος και 449 κιλά ακατέργαστης κάνναβης. Κατασχέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, 2 ταχύπλοα σκάφη, το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ, 13 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος εγγράφων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι από την πολύμηνη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ!

Πολύμηνες έρευνες
Ειδικότερα, οι Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής, μετά από πολύμηνες έρευνες, σχετικά με την εγκληματική δράση των διαβιούντων στην Ελλάδα μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε συνεργασία με την Ιταλική Guardia Di Finanza, σε συνδυασμό με τη διενέργεια εκτεταμένων εξακριβώσεων, τη συλλογή πληροφοριακού υλικού και τις διασταυρώσεις δεδομένων ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών, κατάφεραν να διακριβώσουν την ιεραρχική δομή, τον τρόπο ενέργειας και τις τακτικές της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και τη διεθνική της δράση, σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Κινηματογραφική καταδίωξη
Η εγκληματική οργάνωση βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις Διωκτικές Αρχές. Από τις πρώτες μέρες του Απριλίου τα μέλη της προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία του ταχύπλοου σκάφους που τη δεδομένη χρονική στιγμή φυλάσσονταν σε περιοχή της Αττικής. Στις 6 Απριλίου το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε από αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να προσεγγίζει τις Αλβανικές ακτές χωρίς φορτίο. Μετά από παραμονή μίας ώρας περίπου, το σκάφος αποχώρησε με το παράνομο φορτίο και κατεύθυνση τις Ιταλικές ακτές. Βραδινές ώρες της ιδίας ημέρας εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές να εκφορτώνει μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και να αποχωρεί αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα από τις ακτές της νότιας Ιταλίας.
Αποτέλεσμα της συνεχούς καταδίωξης αρχικά από τα επιχειρησιακά μέσα των Ιταλικών αρχών και εν συνεχεία, όταν το σκάφος διέφυγε και εισήλθε εντός των Ελληνικών Χωρικών υδάτων, των πλωτών περιπολικών και εναερίων μέσων της Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη συνδρομή των αντίστοιχων εναερίων μέσων της FRONTEX, ήταν η ακινητοποίηση, από ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ, του ταχύπλοου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νότια του ακρωτηρίου Ταίναρο.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ