«Είμαστε μαζί» στην μάχη κατά του καρκίνου

on .

EIMASTE MAZI KOSMOS

• Μαχητές της ζωής αποκαλούνται – και δίκαια – οι ασθενείς με νεοπλασία, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους δίνουν καθημερινά τον δικό τους σκληρό αγώνα απέναντι στον καρκίνο, μια αρρώστια που σε καμία περίπτωση τόσο οι ίδιοι, όσο κυρίως και οι επιστήμονες δεν θεωρούν επάρατη.
Κι αυτό γιατί μπορεί ένας στους τρεις να αναπτύξει κάποια μορφή νεοπλασίας στη ζωή του, σήμερα όμως χάρη στις αλματώδεις εξελίξεις της ιατρικής, το 70% των ασθενών σε όλες τις μορφές καρκίνου επιβιώνει εξασφαλίζοντας ποιότητα ζωής.

«Είμαστε μαζί»
Πλέον οι ασθενείς με νεοπλασία απέκτησαν τον δικό τους Σύλλογο που καλύπτει την Βορειοδυτική Ελλάδα, μετά και από προτροπή του αναπλ. Καθηγητή Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων και Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, κ. Γεώργιου Πενθερουδάκη, στέλνοντας το μήνυμα «Είμαστε μαζί». Η παρουσίαση του Συλλόγου επιλέχθηκε να γίνει το βράδυ της Παρασκευής,  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και από την πρώτη στιγμή τον αγκάλιασαν θερμά η επιστημονική ογκολογική κοινότητα, αλλά και η τοπική κοινωνία.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό του προγράμματος της εκδήλωσης είχε η Αντιπροέδρος κ. Φανή Αναγνώστου-Κουμπλομάτη.

Χαιρετισμοί
Χαιρετισμό απηύθυνε η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδονευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων, η οποία εκπροσωπούσε και τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση αναφέροντας ότι «ο καρκίνος αφορά όλους μας, καθώς υπάρχει η εμπειρία της νόσου σε κοντινά και αγαπημένα πρόσωπα» και υπογράμμισε πως «η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση οδηγεί συχνά στη θεραπεία. Η ύπαρξη των συλλόγων, ικανών να εντοπίζουν, πιέζουν, αναδεικνύουν, υποστηρίζουν και διεκδικούν είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη».
Ακολούθησε ο Περιφερειάρχης Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνης ο οποίος είπε επιγραμματικά: «Σ' ένα πρόβλημα δεν κλείνεις τα μάτια, για να πεις ότι δεν υπάρχει. Υπάρχει και είμαστε μαζί σας».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η διακεκριμένη ομότ. Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Νίκη Αγνάντη, Πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, στα γραφεία της οποίας συστεγάζεται ο Σύλλογος «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ», ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Μ. Πασχόπουλος και ο Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου κ. Γ. Καπετανάκης.

Οι στόχοι του Συλλόγου
Ομιλία έκανε η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Αφροδίτη Κατσαράκη, η οποία μίλησε για την αναγκαιότητα ίδρυσης του Συλλόγου, αφού ήμασταν η μόνη περιοχή στην οποία δεν υπήρχε κάποιος σύλλογος ασθενών με καρκίνο και ανέπτυξε τους σκοπούς και στόχους του Συλλόγου. Η κ. Κατσαράκη ανέφερε ότι «ο Σύλλογος θα παρέχει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, που υποβάλλονται η πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία. Η θεραπεία ξεκινάει πρώτα από την ενημέρωση και θα είμαστε μαζί του μέχρι την επανένταξη. Θα υπάρχει ενημέρωση για διάφορα διαδικαστικά νοσοκομειακά θέματα. Ο καρκινοπαθής πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του, όπως τα παρέχει και προασπίζει ο νόμος, να τα διεκδικήσει ώστε να οπλιστεί και να κάνει ένα βήμα δύναμης».

Και επιστημονικές ομιλίες
Ακολούθως έγιναν ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες από τον Αν. Καθηγητή Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων και Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, κ. Γεώργιο Πενθερουδάκη, από την Διευθύντρια ΕΣΥ της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, κ. Κατερίνα Κώτση, την Επ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου, κ. Βάσω Σιαφάκα και τον Ψυχίατρο, κ. Κώστα Χρήστου.
Ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα και ζεστή συζήτηση με το κοινό.
T T T
• Τα γραφεία του Συλλόγου «ΕΙ­ΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ» βρίσκονται: Γεωργίου Παπανδρέου 2. Τηλ.: 26510-79980, e-mail: eimastemazi.ioa@ gmail.com, www.eimastemazi. org και στο facebook: Είμαστε Μαζί, Ιωάννινα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ