Πιο αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας και στα σύνορα της Ελλάδας

on .

KAKABIA PEZH

• Aυστηροποιούνται τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της Ελλάδας, όπως και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ύστερα από την εφαρμογή της τροποποίησης του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν (2016/ 399), σε μία προσπάθεια να ενταθούν οι έλεγχοι για τυχόν διελεύσεις τζιχαντιστών.
Αυτό σημαίνει ότι οι αυστηροί έλεγχοι θα έχουν εφαρμογή και στην Ήπειρο, τόσο στον Συνοριακό Σταθμό της Κακαβιάς, όσο και στην Ηγουμενίτσα, που αποτελεί βασική πύλη της χώρας προς την Ευρώπη.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται ότι «τα κράτη – μέλη Σένγκεν υποχρεώνονται να διεξάγουν συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια) τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την έξοδο, και στους πολίτες της Ε.Ε.».
Η απόφαση αφορά και στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι για πρώτη φορά τόσο κατά την έξοδό τους όσο και κατά την επιστροφή σε χώρα εκτός Σένγκεν θα υποβάλλονται σε έλεγχο για το κατά πόσο έχουν απασχολήσει ή απασχολούν τις Αρχές.
Ουσιαστικά τα αρμόδια στελέχη των διωκτικών Αρχών θα περνούν τα στοιχεία του κάθε ταξιδιώτη σε ηλεκτρονικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να εξετάζει το κατά πόσο ο διερχόμενος έχει απασχολήσει για οτιδήποτε ή είναι ύποπτος. Οι βάσεις δεδομένων στις οποίες θα γίνεται ο έλεγχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και η βάση δεδομένων της Interpol για τα κλεμμένα και χαμένα ταξιδιωτικά έγγραφα (SLTD).
Η ένταση των μέτρων ασφαλείας συνδέεται άμεσα με την ανησυχία που διακατέχει τις υπηρεσίες ασφαλείας όλης της Ευρώπης για το ενδεχόμενο επιστροφής τζιχαντιστών (ιδιαίτερα αυτών που είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι) από τις εμπόλεμες ζώνες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η τροποποίηση του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν επικυρώθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις 7 Μαρτίου στη Μάλτα και ήταν αποτέλεσμα της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών για ένταση των μέτρων ασφαλείας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι το 2015 και το αιματοκύλισμα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ