Ο Δήμος Ιωαννιτών να φροντίσει επιτέλους για δημιουργία ΚΔΑΠ ΑμεΑ

on .

KDAP RODA PAIDAKIA ZOGRAFIKH

• Την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ, επαναφέρει για ακόμη μια φορά στην επικαιρότητα η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, ζητώντας από τον Δήμο να αναλάβει πρωτοβουλίες, μιας και όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της (την υπογράφουν η Πρόεδρος Λουκία Κίτσου και η Γραμματέας Δήμητρα Ηλία), η σχολική χρονιά οδεύει προς το τέλος και μεγαλώνει η ανησυχία των γονέων για την επόμενη.
Η Ένωση Γονέων εκφράζει την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι από την Δημοτική Αρχή δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική δέσμευση ούτε ανάληψη πρωτοβουλίας για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με γονείς παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, υπήρξε συνάντηση με τον Δήμαρχο, εκδόθηκε κείμενο για τους λόγους που επιβάλλουν αυτή τη δημιουργία, ενώ η Ένωση Γονέων είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου και του ΟΚΠΑΠΑ, ζητώντας να υπάρξει συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης από το Δημοτικού Συμβούλιο.  
Όμως, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν απάντησε στο αίτημά της! «Αποτέλεσμα αυτής της στάσης της Δημοτικής Αρχής ήταν να ταλαιπωρούνται δεκάδες γονείς και ΑμΕΑ, να μην αξιοποιούνται κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δικαιούνται τα ΑμΕΑ και να στερείται την εργασία σε αυτές τις δομές μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας. Σημειώνουμε ότι η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία «ΜΕΡΙΜΝΑ» η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο ούτε Δημόσια είναι ούτε καλύπτει όλες τις ανάγκες…», σημειώνει ακόμη στην ανακοίνωση.

Να αναλάβει πρωτοβουλία…
Δεδομένου ότι οποιαδήποτε απόφαση απαιτεί χρόνο για να υλοποιηθεί, η Ένωση καλεί τον Δήμο να πάρει άμεσα, έστω και τώρα, πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση (υπάρχει εξάλλου εμπειρία από άλλους Δήμους της χώρας οι οποίοι λειτουργούν αντίστοιχες δομές).
Και προσθέτει: «αν ο Δήμος και τώρα δεν ανταποκριθεί σε αυτό το υπερώριμο αίτημα, έχουμε κάθε δικαίωμα να το εκλάβουμε ως αδιαφορία ή στην καλύτερη περίπτωση ως  υποβάθμιση του προβλήματος που ταλαιπωρεί τους γονείς και τα ΑμΕΑ. Και βέβαια, θα προβούμε σε συγκέντρωση υπογραφών ώστε με αυτό τον τρόπο να ζητήσουμε τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων».

Μπορεί να λυθεί…
Σύμφωνα με την Ένωση Γονέων «αν υπάρχει πολιτική βούληση, το ζήτημα μπορεί να λυθεί και να λειτουργήσει πρόγραμμα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ σε σχολικά κτίρια της πόλης (έτσι κι αλλιώς τα απογεύματα οι χώροι είναι διαθέσιμοι) όπως για παράδειγμα το κτίριο του ΕΕΕΚ, του 1ου Ειδικού Σχολείου στην πλ. Ομήρου, του Ειδικού Σχολείου στην Ακαδημία κ.α που διαθέτουν σχετική υποδομή, ή σε άλλα κτήρια του Δήμου. Στους χώρους αυτούς το μόνο που θα απαιτηθεί είναι το προσωπικό που επιβάλλεται να είναι Εκπαιδευτικό Προσωπικό Ειδικής Αγωγής (η ανεργία στο χώρο είναι πολύ μεγάλη). Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι οι παραπάνω ειδικοί να είναι σχετικοί με το αντικείμενο και όχι εθελοντές φοιτητές από τις σχολές της πόλης μας ή  εθελοντές που είναι αδύνατο να χειριστούν παιδιά ΑμΕΑ όσο καλή θέληση κι αν έχουν.
»Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι δωρεάν, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά είτε αυτά καλύπτονται με μόρια είτε όχι, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί γονείς είναι άνεργοι και όσοι  εργάζονται με τους μισθούς που παίρνουν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες τώρα έως τον Δεκέμβριο όπως γίνονται και για τους παιδικούς σταθμούς ώστε να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο…».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ