Απ’ τα Γιάννενα… στη Μύκονο με οδηγό το χαμόγελο του Ευριπίδη

on .

GIANNIOTES

Ποιος θα το πίστευε πριν μερικά χρόνια ότι τα Γιάννενα μπορούσαν να έρθουν τόσο κοντά με τη μακρινή Μύκονο... Κι όμως! Η πεντάμηνη παραμονή του Ευριπίδη στο «νησί των ανέμων» και το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στον Γιαννιώτη Παγκόσμιο πρωταθλητή της Κωπηλασίας και εκπαιδευτικό ήταν αρκετά για να συνδέσουν με ισχυρούς δεσμούς, συναισθηματικούς και αθλητικούς, τους δύο τόπους, τους οποίους κατά τα άλλα χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα.
Το κάναμε λοιπόν και φέτος το ταξίδι, η οικογένεια του Ευριπίδη, οι γονείς του Αναστάσιος και Βασιλική, η αδελφή του Αναστασία, συγγενείς, φίλοι συναθλητές του από τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, παιδιά που μεγάλωσαν μαζί του τραβώντας κουπί στην Παμβώτιδα. Αφορμή η 2η «Ευριπίδεια Διαδρομή», ένας αγώνας δρόμου που εμπνεύστηκε ο ίδιος και συνδιοργάνωσαν ξανά την περασμένη Κυριακή ο Δήμος Μυκόνου, τα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Σύγχρονη Παιδεία» του νησιού, στα οποία δίδαξε ο Ευριπίδης τους τελευταίους μήνες της ζωής του, πριν το μοιραίο δυστύχημα την Καθαρά Δευτέρα του 2015 και ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων.
Το ταξίδι και η συμμετοχή στον αγώνα οφειλόμενο χρέος τιμής προς ένα ξεχωριστό παιδί, η μνήμη του οποίου μένει και θα μένει ζωντανή μέσα μας, όπως και το σπάνιο εκείνο χαμόγελό του. Γι’ αυτό και περίσσεψε για άλλη μία φορά η συγκίνηση… Ούτε οι Μυκονιάτες όμως ξεχνούν τον Ευριπίδη. Το βλέπεις στα πρόσωπα των συναδέλφων του στο σχολείο, των ιδιοκτητών της «Σύγχρονης Παιδείας» Γιώργου Καψάλη και Ιωάννας Πελέκη, κυρίως όμως στα πρόσωπα των μικρών μαθητών του που φόρεσαν φέτος μπλούζες με τη φωτογραφία του αδικοχαμένου δασκάλου τους και το σύνθημα «για σένα θα έτρεχα… παντού», προκαλώντας δάκρυα! Και φυσικά έτρεξαν μαζί μας στα σοκάκια της χώρας της Μυκόνου για τον Ευριπίδη.

FILOI

Η αθλητική αυτή διοργάνωση που φέτος έγινε πιο επίσημη με χρονομέτρηση και πιστοποίηση του ΣΕΓΑΣ είναι σίγουρο ότι θα έχει και συνέχεια. Το θέλει η Μύκονος, το θέλει το σχολείο του Ευριπίδη, το θέλουν ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, οι φίλοι και οι συναθλητές του.

Η ανακοίνωση του Ν.Ο.Ι.
«Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων δε θα μπορούσε να μην είναι παρών στη διοργάνωση, αποτίνοντας φόρο τιμής σε ένα δικό του παιδί, έναν αθλητή που με τις επιτυχίες και το ήθος του τίμησε επί σειρά ετών τη φανέλα και τα χρώματα του Ν.Ο.Ι.», αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το σωματείο μέσα στο οποίο ανδρώθηκε αθλητικά ο Ευριπίδης Σκλιβανίτης, με αφορμή τη φετινή 2η «Ευριπίδεια Διαδρομή» της Μυκόνου. Για τον αγώνα ταξίδεψαν στο «νησί των ανέμων» δεκάδες Γιαννιώτες, συναθλητές του Ευριπίδη, παιδιά που μεγάλωσαν μαζί του, νυν και πρώην κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι., με επικεφαλής τον δύο φορές Ολυμπιονίκη Γιάννη Τσίλη. Η Διοίκηση του Ομίλου εκπροσωπήθηκε από την Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Μάρθα Παλαιοπάνου, η οποία συμμετείχε ενεργά στη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Οι κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι., όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησαν και φέτος στους δύο αγώνες της «Ευριπίδειας Διαδρομής» αλλά και στη σκυταλοδρομία που διεξήχθη παράλληλα μ’ αυτούς. Πιο αναλυτικά, στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων, πρώτος έκοψε το νήμα ο Αποστόλης Λαμπρίδης, ενώ την τρίτη θέση πήρε ο Γιάννης Τσίλης. Στις γυναίκες, την πρώτη θέση και το κύπελλο της νικήτριας κατέκτησε η Κύπρια πρώην αθλήτρια του Ν.Ο.Ι. Άννα Ιωάννου. Στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων τρία παιδιά του Ομίλου ανέβηκαν στο βάθρο, με τον Αλέξανδρο Τσίλη να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, τον Μανώλη Παπασταύρου τη δεύτερη και τον Νίκο Βλάχο την τρίτη! Στις γυναίκες πρώτη έκοψε το νήμα η Χρύσα Πάνου και στη δεύτερη θέση κατετάγη η Δήμητρα Μαλτέζου και οι δύο παλιές αθλήτριες του Ν.Ο.Ι.. Τέλος, στη σκυταλοδρομία 3 επί 5 χιλιομέτρων, οι Λένα Διαμάντη, Βάσω και Λυδία Νταλαμάγκα ανέβηκαν επίσης στο βάθρο κατακτώντας την τρίτη θέση.

GONEIS EYRIPIDH

Έχει γίνει θεσμός…
Πιστοποιημένη πλέον από τον ΣΕΓΑΣ η «Ευριπίδεια Διαδρομή» τείνει να γίνει αθλητικός θεσμός για το νησί της Μυκόνου αλλά και για ολόκληρο τον Νομό Κυκλάδων, όπως αποδείχθηκε από τη συμμετοχή φέτος σ’ αυτήν σωματείων με δεκάδες δρομείς και από γειτονικά νησιά. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκαν τόσο ο ιδιοκτήτης των Εκπαιδευτηρίων «Σύγχρονη Παιδεία» Μυκόνου Γιώργος Καψάλης, όσο και ο Δήμαρχος Μυκόνου Κων/νος Κουκάς στους σύντομους χαιρετισμούς τους μετά την ολοκλήρωση των αγώνων.
Ο κ. Καψάλης σημείωσε πως η συγκεκριμένη διοργάνωση «είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη ενός ξεχωριστού ανθρώπου που το ότι ήταν ξεχωριστός αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλοι μας εξακολουθούμε να τον σκεφτόμαστε». Ευχαρίστησε δε, μεταξύ άλλων, τον Ν.Ο.Ι. για τη στήριξη της όλης προσπάθειας. Ο κ. Κουκάς από την πλευρά του συνεχάρη όλους τους συνδιοργανωτές των αγώνων και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι δούλεψαν επί μήνες για τη διεξαγωγή τους, τονίζοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε την ‘Ευριπίδεια Διαδρομή’, για να θυμόμαστε το πέρασμα του Ευριπίδη από τη Μύκονο, γιατί απ’ αυτόν ξεκίνησαν όλα».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, ο Ν.Ο.Ι. υπογραμμίζει πως στόχος και επιθυμία του είναι η «Ευριπίδεια Διαδρομή» να μεγαλώσει κι άλλο στο μέλλον και να καθιερωθεί πια ως θεσμός που θα συνδέει αθλητικά τα Γιάννενα με τη Μύκονο. Μακάρι…

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ