Ένα Σχολείο στη Μόσχα φωτεινή εστία του Ελληνισμού της Ρωσίας

on .

MOSXA ELLHNIKO SXOLEIO 5 4 17

• Το όνομα «Ζωσιμάδες» έχει λάβει με άδεια των τοπικών ρωσικών αρχών, το Ελληνικό Σχολείο της Μόσχας, ως δηλωτικό της προσφοράς των μεγάλων αυτών Ηπειρωτών Ευεργετών προς την παιδεία του Έθνους μας. Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου οι μαθητές του Σχολείου επισκέφτηκαν, όπως συνηθίζουν, τους τάφους των Ηπειρωτών Ευεργετών που έχουν ενταφιαστεί σε κεντρικό σημείο της περίφημης Μονής Ντονσκόϊ της Μόσχας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι τάφοι των Ζώη και Θεοδόσιου Ζωσιμά, του Μάνθου Ριζάρη, των Γεώργιου και Αναστάσιου Χατζηκώστα, του Ζώη Καπλάνη. Τα παιδιά  εναποθέτουν λίγα λουλούδια, μεριμνούν για την καθαριότητά τους και εκδηλώνουν, με κάθε τρόπο, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους προς τους Εθνικούς μας Ευεργέτες.
Τα παραπάνω κάνει γνωστά με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Λευτέρης Ζώλας και η Γεν. Γραμματέας Αλεξάνδρα Μακρή). Αφορμή γι’ αυτό επιστολή που έλαβε ο Σύνδεσμος από τους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Μόσχας, το οποίο χαρακτηρίζει ως «φωτεινή εστία του Ελληνισμού στη σημερινή Ρωσία». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχολείο είναι δημιούργημα της Ηπειρωτικής καταγωγής καθηγήτριας της Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ναταλίας Νικολάου.
«Μακάρι και άλλοι μαθητές Ελληνικών Σχολείων του Απόδημου Ελληνισμού να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μαθητών του Ελληνικού Σχολείου της Μόσχας, και μακάρι η επίσημη Ελληνική Πολιτεία να έδειχνε το ανάλογο ενδιαφέρον γι’ αυτές τις φωτεινές εστίες του Ελληνισμού», καταλήγουν στις ανακοίνωσή τους οι «Ζωσιμάδες».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ