«Ύποπτα» τα αμνοερίφια που σφάζονται στις στάνες!

on .

ARNIA KREOPOLEIO2

• Το θέμα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, μιας και ενόψει Πάσχα, υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί καταναλωτές θα προμηθευτούν αγνώστου προελεύσεως αρνιά.
Το φαινόμενο αμνοερίφια Βαλκανίων να «βαφτίζονται» ελληνικά και να προωθούνται στην εγχώρια αγορά έχει παρατηρηθεί κατά κόρον στο παρελθόν, γι’ αυτό και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ζητούν από την Πολιτεία να εντείνουν τους ελέγχους.
Φέτος τα πράγματα στην αγορά θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού το Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών συμπίπτει, με αποτέλεσμα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής να προορίζεται για το εξωτερικό.
Σε συνδυασμό και με την συρρίκνωση των κοπαδιών, λόγω του πολύ δύσκολου χειμώνα στην Ελλάδα, πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική αγορά θα ενισχυθεί με αμνοερίφια από Βαλκανικές χώρες.

Μεγάλος ο ανταγωνισμός!
Ο ανταγωνισμός από τις αθρόες εισαγωγές είναι μεγάλος, με τους Έλληνες παραγωγούς ήδη να βρίσκονται σε απόγνωση. Το παραδοσιακό κρεοπωλείο φθίνει χρόνο με τον χρόνο, αφού η οικονομική κρίση ωθεί όλο και πιο πολλούς καταναλωτές να προμηθεύονται κρέατα από μεγάλα σούπερ μάρκετ και κυρίως εισαγόμενα. Ωστόσο, το μέγα έγκλημα είναι όταν ο καταναλωτής πολλές φορές αγοράζει ως ελληνικό, αρνί που φθάνει από το εξωτερικό, αλλά στο δρόμο έχει αλλάξει… ιθαγένεια!
Την ίδια ώρα, τελευταία παρατηρείται συχνά και το φαινόμενο των «κατ’ οίκον» πωλήσεων… φθηνών κρεάτων από παραγωγούς που σφάζουν εκτός σφαγείων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Δεν ξέρουν τι τρώνε!
Στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων αρνιών, που συχνά λαμβάνει διαστάσεις… επιδημίας (!)  γίνεται λόγος και σε σχετικό ρεπορτάζ του «Έθνους». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χιλιάδες αρνιά από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη πΓΔΜ έχουν ήδη περάσει στην εγχώρια αγορά.  Μάλιστα τα ζώα εισάγονται σε ιδιαιτέρως φθηνές τιμές, ακόμη και κάτω των δύο ευρώ το κιλό!
«Με δεδομένες τις εξαγωγές, αλλά και τις πολλές απώλειες νεαρών ζώων τον χειμώνα -με τη φετινή παγωνιά πολλά από τα νεογέννητα πέθαιναν- θεωρητικά θα έπρεπε να αναμένουμε ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης.
Η συρρίκνωση των κοπαδιών, λόγω καιρού, εκτιμάται σε περίπου 15% με 20%. Και όπως θα περίμενε κανείς, η τιμή παραγωγού, εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς, θα έπρεπε να ήταν υψηλή.
«Ωστόσο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, θα δούμε πολλά ελληνοποιημένα κρέατα στους πάγκους, τα οποία εισάγονται και πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Είναι τόσες οι νοθείες και οι κομπίνες που γίνονται που τελικά και οι παραγωγοί πλήττονται αλλά και ο καταναλωτής δεν γνωρίζει τι τρώει», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΠΕΚ.

Εντατικοί έλεγχοι
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών να εστιάσουν την προσοχή τους στα σφαγεία, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί στο παρελθόν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.
Στόχος είναι να μην παρατηρηθούν και φέτος καταστάσεις που είχαν καταγραφεί άλλες χρονιές, όταν, όπως αναφέρει ο κ. Καμπούρης, αμνοερίφια από τα Βαλκάνια κατέληγαν στο ράφι ως ελληνικά.
Στο τραπέζι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων βάζει και ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα.
Όλη την προηγούμενη περίοδο, οι μεγάλοι έμποροι «μαζεύουν» αρνιά σε χαμηλές τιμές. Όπως αναφέρει βρίσκουν τρόπους για την ψύξη και συντήρησή τους (π.χ. με χρήση αζώτου) ώστε το Πάσχα να τα εμφανίσουν ως νωπά!
Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, αναφέρει στον «Αγρότη» ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησαν οι σχετικοί έλεγχοι, εν όψει του Πάσχα.
Πάντως, για όσους κτηνοτρόφους έχουν αντέξει στις πιέσεις των εμπόρων και δεν έχουν ακόμη πουλήσει τα ζώα τους, η καθιερωμένη εβδομάδα των παζαριών ξεκινάει από σήμερα, Δευτέρα.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καμπούρης, «θα παλέψουμε για όσο γίνεται καλύτερες τιμές παραγωγού, δηλαδή τουλάχιστον 5,50 με 6 ευρώ ανά κιλό».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ