Αγώνας… δρόμου για παράδοση της Ιόνιας πριν από το Πάσχα!

on .

IONIA ODOS

• Μεγάλο πλήγμα για την Κυβέρνηση και ειδικά για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ήταν η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα προς την Ήπειρο να μη γίνει μέσω της Ιόνιας αλλά εν μέρει και με τη διάσχιση της παλιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών, της επονομαζόμενης και «καρμανιόλας».
Για το λόγο αυτό και για να αποφευχθεί το «φιάσκο», τις τελευταίες ημέρες με εντολή του αρμόδιου Υπουργείου έχουν ενταθεί οι κατασκευαστικές εργασίες στα εναπομείναντα τμήμα του αυτοκινητόδρομου, με στόχο η παράδοσή τους να γίνει πριν ή έστω στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία ξεκινάει στις 10 Απριλίου. Λίγο πριν τις γιορτές λοιπόν θα κοπούν κορδέλες τόσο στην Ιόνια όσο και στον Ε65.

Νέες παραδόσεις
Πιθανώς, όπως αναφέρει το «Aftodioikisi.gr», την επόμενη εβδομάδα να παραδοθούν στην κυκλοφορία η σύνδεση της Ιόνιας με την Εγνατία Οδό στην περιοχή του Αυγού, τμήμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τα Γιάννενα, το κομμάτι Γαβρολίμνη – Κεφαλόβρυσο μήκους 33 χιλιομέτρων και απομένει σε εκκρεμότητα το δυσκολότερο τμήμα του άξονα, το Αμφιλοχία – Άγιος Δημήτριος μήκους 27 χιλιομέτρων. Η ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην προσπάθεια για την «λειτουργική» Ιόνια.

Ο Υπουργός Υποδομών
Τις παραπάνω πληροφορίες επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ανέφερε πως θα παραδοθούν στην κυκλοφορία όσα κομμάτια είναι έτοιμα, ενώ για την σήραγγα Κλόκοβας είπε πως γίνεται προσπάθεια να δοθεί μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και μέχρι την Πρωτομαγιά να είναι λειτουργικό όλο το τμήμα της συγκεκριμένης περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, στις 6 Απριλίου θα δοθούν στην κυκλοφορία τα τελευταία 25 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, τα οποία ανήκουν στην παραχώρηση του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου. Παράλληλα, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι έως το τέλος του 2017 ή τις αρχές του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με εργολάβους για μείωση των διοδίων στα οδικά δίκτυα.

Σύνδεση - επέκταση
Εξάλλου, εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι πιέσεις για τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα αλλά και για την φυσική προέκταση του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Κακαβιά. Δύο έργα ιδιαίτερης σημασίας για όλη την Ήπειρο.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Χρήστος Σπίρτζης είχε αναφέρει ότι γίνονται προσπάθειες εξασφάλισης κεφαλαίων από την ΕΤΕΠ για την υλοποίηση των έργων και από την πλευρά της η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη είπε ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014 - 20» έχουν υπολογιστεί περίπου 35 εκατ. ευρώ που μπορεί να διατεθούν είτε για το τμήμα Ιωάννινα - Κακαβιά είτε για την σύνδεση της Ιόνιας με την Πρέβεζα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ