Και τώρα τρέχουν να ολοκληρώσουν μέχρι το Πάσχα την πλατεία Μαβίλη!

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO 30 3 17

• Τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε έργα που υλοποιούνται την περίοδο αυτή στην πόλη των Ιωαννίνων, παραδέχτηκε η Δημοτική Αρχή στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έσπευσε ωστόσο να τις αποδώσει στην … οικονομική κρίση.
Οι αναφορές έγιναν για την Πλατεία Μαβίλη, για την οποία η κατάσταση είναι πιο πιεστική ενόψει του Πάσχα, αλλά και για τις παιδικές χαρές. «Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην υλοποίηση των έργων που αναλαμβάνει» δήλωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Υποδομών Γιάννης Λιόντος είπε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο ανάδοχος θα παραλάβει τις πλάκες και θα ξεκινήσει η τοποθέτηση τους.  Ο στόχος- πρόσθεσε-  είναι σε πρώτη φάση να έχει τελειώσει μέχρι το Πάσχα το τμήμα της πλατείας όπου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα. Για τις παιδικές χαρές ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κατηρτσίδης  ενημέρωσε πως οι εργασίες αυτή τη στιγμή εξελίσσονται σε 20 παιδικές χαρές, σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης στην κάθε μία. Πρόσθεσε ότι το έργο έχει ιδιαιτερότητες, τόσο για την πιστοποίηση, όσο και για την εμπλοκή δύο εταιρειών στις εργασίες. Παραδέχτηκε και αυτός τους αργούς ρυθμούς, υποστηρίζοντας όμως πως «είναι απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην “ανοιχτεί” ταυτόχρονα εργοτάξιο και στις 50 παιδικές χαρές αλλά “να κλείνει” το έργο ανά πεντάδα παιδικών χαρών».

«Πυρά» από Ν. Γκόντα
Η Δημοτική Αρχή βρέθηκε πάντως στο στόχαστρο της Αντιπολίτευσης για τις επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις της για τη «δρομολόγηση μεγάλων παρεμβάσεων στην παραλίμνια περιοχή και στα Λιθαρίτσια».
Ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια, εκφράζει πολιτική βούληση, που όμως δεν φτάνει να παραχθεί έργο. «Εμείς διαπιστώνουμε με λύπη ότι απουσιάζουν οι σχεδιασμοί και μελέτες από τους σχεδιασμούς σας. Αν δείχνατε πραγματικό ενδιαφέρον, θα ανοίγατε τα συρτάρια και θα βρίσκατε έτοιμες μελέτες και σχεδιασμό, κυρίως για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας- Λιθαρίτσια- Γαριβάλδη», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι παρ’ όλα αυτά η παράταξή τους είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε κάθε προσπάθεια για την αναβάθμιση της πόλης και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, αναφερόμενος στο παραλίμνιο μέτωπο είπε ότι «η Δημοτική Αρχή θέλει να σχεδιάσει ολοκληρωμένα και θέλουμε συμμέτοχους του πολίτες και τους φορείς για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των παρεμβάσεων μας», ενώ για τα Λιθαρίτσια είπε  πως η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει διάθεση να μηδενίσει κανένα έργο καμίας προηγούμενης δημοτικής αρχής, Όμως «η αλήθεια είναι  πως υπήρχε στο συρτάρι μια προκαταρκτική μελέτη για τα Λιθαρίτσια που ποτέ δεν υποβλήθηκε στο ΚΑΣ για να γίνει το επόμενο βήμα, κάτι που γίνεται σήμερα».  Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Θ. Μανταλόβας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Δημοτική Αρχή πήγε την προκαταρκτική μελέτη στο ΚΑΣ «για να μας πούνε τις παρατηρήσεις τους ώστε να προσωρήσουμε τη μελέτη και να προσπαθήσουμε να ωριμάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο έργο στο κέντρο της πόλης».

Ο κόμβος Μαρμάρων
Στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε από κατοίκους των Κάτω Μαρμάρων και το αίτημα  για την κατασκευή οδικού κόμβου στην περιοχή τους. Στις απαντήσεις τους  ο  δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Λιόντος, ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει ένα έργο που και η ίδια θεωρεί αναγκαίο, εξήγησαν όμως ότι  δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η πολεοδομική μελέτη της περιοχής και αυτό το κενό δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή την παρέμβαση.
 Ο Δήμαρχος πάντως επέρριψε ευθύνες και στους κατοίκους για την καθυστέρηση της πολεοδομικής μελέτης: «Κάθε που έφτανε η στιγμή της ολοκλήρωσης της μελέτης, αυτή τροποποιούνταν. Την εποχή της μεγάλης ανοικοδόμησης πίεζαν να ενταχθούν κι άλλες περιοχές στο σχέδιο για να πάρουν αξία και μόλις ατόνησε το ενδιαφέρον για αγοροπωλησίες κάποιοι ζητούσαν να μικρύνει το σχέδιο. Αυτή η κατάσταση μας οδήγησε στο να μην έχει ακόμη εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη η περιοχή», τόνισε ο κ. Μπέγκας.  
• Να σημειωθεί ότι του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προήδρευσε Γιώργος Παπαδιώτης, αλλά  ο Αντιπρόεδρος Βασίλης Βλέτσας, καθώς ο Πρόεδρος πενθούσε την απώλεια του πατέρα του. Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσαν συλλυπητήρια στον Πρόεδρο, μιλώντας με  θερμά λόγια για «ένα υπηρέτη της Αυτοδιοίκησης κι έναν ωραίο άνθρωπο που ‘έφυγε’ πλήρης ημερών».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ