Εκρηκτική η αύξηση του διαβήτη σε ενήλικες και παιδιά στην Ελλάδα

on .

DIABHTHS METRHSH

• Ξεκινάει σήμερα στην πόλη των Ιωαννίνων το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης, για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα. Οι εργασίες του που θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο  Grand Serai XENIA, θα ολοκληρωθούν μεθαύριο Κυριακή.

Δυστυχώς, στις ημέρες μας καταγράφεται αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα από νοσήματα του μεταβολισμού (Παχυσαρκία, Μεταβολικό Σύνδρομο, Σακχαρώδης Διαβήτης, Υπέρταση, Δυσλιπιδαιμία) και τις επιπλοκές τους -κύρια από καρδιαγγειακά νοσήματα- ένα γεγονός που επιβάλλει την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπισή τους.
«Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων, θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα καθώς και οι νέες εξελίξεις που αφορούν την πρόληψη και στη θεραπευτική αντιμετώπιση με εξατομίκευση στην κλινική πράξη των παραπάνω παθολογικών καταστάσεων, σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε χθεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Παθολόγος – Διαβητολόγος Σταύρος Παππάς.
Η Εναρκτήρια Διάλεξη με θέμα «Για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη είναι αρκετή η γλυκαιμική ρύθμιση;» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, με ομιλητή τον κ. Πάρι Χριστακόπουλο, άμισθο Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Να σημειωθεί ότι η εγγραφή στο Συνέδριο είναι δωρεάν για τους λειτουργούς υγείας των νομών της Ηπείρου.

Ο Μ. Ελισάφ
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα, Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι πάσχοντες στη χώρα μας είναι περίπου 900.000, δηλαδή το 8% του συνολικού πληθυσμού».
Σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ, η ιλιγγιώδης αύξηση του διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2) οφείλεται σε υψηλό ποσοστό στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως καταναλώνει τροφές πλούσιες σε λίπη, και υδατάνθρακες και χαμηλές σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, όλο και περισσότερες οικογένειες τρέφονται καθημερινά με προμαγειρεμένα φαγητά.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ