Ο ΕΟΠΥΥ… ξέχασε τις αποζημιώσεις για τα παιδιά της Ειδικής Αγωγής!

on .

EIDIKH AGOGH

• Σε πολλούς… μπελάδες έχει βάλει ο ΕΟΠΥΥ – ΕΦΚΑ τους ασφαλισμένους του, οι οποίοι, σα να μη τους έφταναν τα υπόλοιπα προβλήματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με το οργανωτικό και διοικητικό «χάος» των δύο γιγαντιαίων πια οργανισμών. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν φυσικά ασφαλισμένοι με προβλήματα που χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης και στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι οικογένειες παιδιών που έχουν ανάγκη Ειδικής Αγωγής. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν μέχρι κι έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι ο ΕΟΠΥΥ να τους καταβάλλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για τις θεραπείες των παιδιών τους.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου, επισημαίνοντας πως εξαιτίας της καθυστέρησης και του υψηλού κόστους των θεραπειών, πολλοί γονείς διακόπτουν τις απαραίτητες θεραπείες για τα παιδιά τους.

Και στην Ήπειρο
Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων από πλευράς του ΕΟΠΥΥ μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα στη θεραπεία των παιδιών, καθώς η επιτυχία της βασίζεται στη συνεχή και αδιάλειπτη χορήγηση ειδικής αγωγής από τους κατάλληλους θεραπευτές. Είναι μία εξέλιξη κόλαφος για την υποτιθέμενη κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Οικονόμου.
Μεγάλες καθυστερήσεις εντοπίζονται και στην Ήπειρο με τον βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. να φέρνει ως παράδειγμα την περιοχή της Άρτας. Οι ασφαλισμένοι που υπάγονται στο υποκατάστημα ΕΟΠΥΥ της γειτονικής πόλης έχουν λαμβάνειν αποζημιώσεις από τον Οργανισμό για την Ειδική Αγωγή των παιδιών τους από τον περασμένο Νοέμβριο, δηλαδή εδώ και παραπάνω από πέντε μήνες!

Φταίει ο ΕΦΚΑ
«Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι από 1/1/2017 η ευθύνη για την αποζημίωση των υπηρεσιών αυτών μεταφέρθηκε, για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό έγινε χωρίς τη μεταφορά του αναλογούντος προσωπικού. Επιπλέον, τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ τώρα πια) μετέφεραν και απλήρωτες υποχρεώσεις προηγούμενων μηνών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Β. Οικονόμου, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ είχε εκφράσει τη διαφωνία της για τον ΕΦΚΑ.
Στηλιτεύει, ταυτόχρονα, τις διαδοχικές παρατάσεις που παίρνει η διαπραγμάτευση για τη σύναψη των επίμαχων συμβάσεων Ειδικής Αγωγής και Λογοθεραπείας. «Οι νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ δεν υπογράφονται από τους θεραπευτές γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ακόμη κατανείμει τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά είδος παροχής και φοβούνται υψηλές κρατήσεις από clawback και rebate. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, πολλά από τα κέντρα και τους θεραπευτές να μην συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και τα παιδιά να πρέπει να αλλάξουν θεραπευτές που έχουν ήδη συνδεθεί», όπως προειδοποιεί.
Ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. καταλήγει στην ερώτησή του με την εκτίμηση πως οι καθυστερήσεις αποζημίωσης των γονέων δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα, και ζητάει εξηγήσεις και απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ