Τα Γιάννενα να γίνουν και πάλι «μητρόπολη» της Κωπηλασίας

on .

KOPHLASIA

• Χρόνια έχει να ακουστεί η φράση ότι «τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν μητρόπολη της Κωπηλασίας».
Μετά την κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στον Σχινιά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τη διεξαγωγή εκεί των περισσότερων πανελλήνιων πρωταθλημάτων και αφού εγκαταλείφθηκε η ιδέα της κατασκευής κωπηλατοδρομίου στην Παμβώτιδα ξεχάστηκε το όνειρο αυτό, παρά το γεγονός ότι η Κωπηλασία ως άθλημα ανθεί στην πόλη μας  με κινητήριο «μοχλό» τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων.
Ωστόσο, οι αναγκαίες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν και με μία αναβάθμιση μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμα και διεθνείς κωπηλατικές διοργανώσεις. Βέβαια, απαιτούνται κονδύλια για να γίνει αυτό και φυσικά να αντιληφθούν οι τοπικοί φορείς τα οφέλη που θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα Γιάννενα από τη διεξαγωγή μεγάλων αγώνων Κωπηλασίας στη λίμνη.
Από πλευράς Ν.Ο.Ι. έχει γίνει τελευταία μία σημαντική προσπάθεια για τη διεκδίκηση μιας τέτοιας διοργάνωσης. Ήδη το σωματείο έχει προχωρήσει, υποβάλλοντας υπομνήματα, σε ενημέρωση τόσο του Υφυπουργού Αθλητισμού όσο και των τοπικών Αρχών, με τελευταίο τον Γιαννιώτη βουλευτή Γιάννη Καραγιάννη, η ανταπόκριση του οποίου είναι θετική!

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Αίτημα στην Παγκόσμια Κωπηλατική Ομοσπονδία (FISA) για τη διεξαγωγή στην Παμβώτιδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Εφήβων - Νεανίδων το 2019 προτίθεται να καταθέσει η Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα που της υπέβαλλε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων.
Μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση όμως έχει απαιτήσεις και από άποψη αθλητικών υποδομών και όσον αφορά τα αναγκαία κονδύλια για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της. Εκεί λοιπόν φαίνεται πως το πράγμα… δυσκολεύει, καθώς θα απαιτηθούν σημαντικά κονδύλια, η επένδυση των οποίων όμως μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή μας, αθλητικά, τουριστικά και οικονομικά.

Υπόμνημα στον Υφυπουργό
Ο Ν.Ο.Ι. υπέβαλλε σχετικό υπόμνημα στον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη όταν εκείνος επισκέφθηκε τα Γιάννενα ζητώντας τη στήριξη του εγχειρήματος εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας. Το ίδιο υπόμνημα κοινοποίησε επίσης στις αρμόδιες τοπικές αρχές, ενώ στελέχη του έχουν προχωρήσει ήδη σε επαφές με Δήμο, Περιφέρεια και τους τοπικούς βουλευτές για το θέμα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενημερώνοντάς τους για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στη συντήρηση των ναυταθλητικών υποδομών της Λιμνοπούλας και την ενίσχυση του εξοπλισμού τους.
Χθες η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων και μέλος του Δ.Σ. του ΝΟΙ Μάρθα Παλαιοπάνου, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Στέφο συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του βουλευτή αποσπάστηκε η απόλυτη συμπαράσταση του υφυπουργού στο αίτημα για τη διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Εφήβων το 2019 στα Γιάννενα. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε, ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιτυχή διεκδίκηση και διεξαγωγή του πρωταθλήματος στην Λίμνη Παμβώτιδα.
Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα στον ευρωπαϊκό χώρο, το οποίο προβλέπεται να φέρει στην πόλη περισσότερους από 2.000 αθλητές και επισκέπτες.   Το δεύτερο βασικό θέμα που συζητήθηκε και το οποίο θα τεθεί σε μια προοπτική εφαρμογής, με βάση και τις υπάρχουσες δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, είναι η αναβάθμιση του χώρου των εγκαταστάσεων του ΝΟΙ.

Ο Γιάννης Καραγιάννης
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε χθες και ο Γιάννης Καραγιάννης, συντασσόμενος με την προσπάθεια του Ναυτικού Ομίλου. Αφού παρέλαβε το υπόμνημα και ενημερώθηκε αρμοδίως από τα μέλη της Διοίκησης του Ν.Ο.Ι. για τα θέματα που έχουν προκύψει από την ελλιπή συντήρηση των υποδομών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα λύσεις στα δίκαια αιτήματα του Ναυτικού Ομίλου και πως ο ίδιος θα σταθεί αρωγός στην επίλυσή τους.
«Η αναβάθμιση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και η επιστροφή των μεγάλων κωπηλατικών διοργανώσεων στην Παμβώτιδα, είναι αιτήματα που πρέπει να στηριχθούν και να διεκδικηθούν συντονισμένα από όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ