«Καίνε» οι λογαριασμοί ΔΕΗ όταν ξεπεράσουν τις 2.000 κιλοβατώρες

on .

 DEH LOGARIASMOS 1

• Πόσοι από εμάς λαμβάνοντας έναν λογαριασμό ρεύματος δεν… τσουρουφλιστήκαμε από το τελικό ποσό; Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Επιχείρηση έχουν «σκαρφαλώσει» στα 2,6 δισ. ευρώ!
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος εισέρχονται από τις 24 Απριλίου τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (EΛΤΑ), με στόχο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τη «μεγάλη ελάφρυνση χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί!
Στο υπερβολικά «φουσκωμένο» ποσό που έπρεπε οι καταναλωτές να πληρώσουν φέτος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αναφέρεται σχετικό ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής».
Όπως επισημαίνει, οι χρεώσεις, οι οποίες κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση, δεν αντιστοιχούν απλώς στα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ ή άλλος πάροχος για την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στις «λοιπές χρεώσεις» που προσαυξάνουν τον λογαριασμό έως και κατά 76% -μάλιστα- προ φόρων.

«Φράγμα» οι 2.000 κιλοβατώρες
Ο χειμώνας φέτος ήταν πολύ βαρύς και το πετρέλαιο θέρμανσης πανάκριβο λόγω και της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Έτσι, χιλιάδες ήταν τα νοικοκυριά που αύξησαν τη χρήση άλλων θερμαντικών μέσων (ηλεκτρικά καλοριφέρ, ηλεκτρικές κουβέρτες, αφυγραντήρες ή κλιματιστικά) με αποτέλεσμα να «γράψει» και περισσότερες κιλοβατώρες το ρολόι της ΔΕΗ. Πολλοί ήταν αυτοί που «έσπασαν το φράγμα». Ποιο είναι αυτό; Οι 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.
Το πραγματικό κόστος μιας κιλοβατώρας αν προστεθούν και οι φόροι και οι λοιπές χρεώσεις, κυμαίνεται από 0,1695 ευρώ έως 0,17056 ευρώ για όσους έχουν κατανάλωση (στο κανονικό τιμολόγιο) έως και 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Για όσους ξεπεράσουν αυτό το όριο, η χρέωση εκτοξεύεται στα 0,20645 έως 0,209745 ευρώ. Πρόκειται για «καπέλο» της τάξεως του 23% στο σύνολο του λογαριασμού.

Τα ΕΛΤΑ
Την ίδια ώρα, στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος εισέρχονται από τις 24 Απριλίου και τα ΕΛΤΑ.  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η χρέωση για τους λογαριασμούς των νοικοκυριών θα ανέρχεται στα 0,0860 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες/τετράμηνο.
Για νοικοκυριά μεγαλύτερης κατανάλωσης, η χρέωσης θα αυξάνεται στα 0,0840 ευρώ/κιλοβατώρα.
Για επαγγελματίες με μικρές εγκαταστάσεις (Γ21), η χρέωση θα καθορίζεται στα 0,0910 ευρώ/κιλοβατώρα, ενώ για επαγγελματίες με μεγάλες εγκαταστάσεις (Γ22), θα περιορίζεται στα 0,0750 ευρώ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι σε περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής των λογαριασμών, τα ΕΛΤΑ θα προσφέρουν έκπτωση προς όλους, της τάξης του 10%.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ