Σειρά διαλέξεων στο Μέτσοβο για τις ορεινές περιοχές

on .

METSOBO KOSMOS PROTOMAGIA 2015

• Την… τιμητική του έχει αυτές τις μέρες το Μέτσοβο, αφού στην γραφική κωμόπολη λαμβάνει χώρα μια σειρά από ενδιαφέρουσες επιστημονικές εκδηλώσεις, με μεγάλη επιτυχία.
Μετά το διεθνές ιατρικό συνέδριο το περασμένο Σαββατοκύριακο, που προσήλκυσε πλήθος επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο και «ζωντάνεψε» για τρεις μέρες την περιοχή, δίνοντας μια σημαντική οικονομική «ανάσα» στους επαγγελματίες, αυτό το Σάββατο, 1 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια ιατρική συνάντηση, αυτή τη φορά οφθαλμολογικής φύσεως, ενώ για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί μια σειρά διαλέξεων με ενδιαφέρουσα και ποικίλη θεματολογία πάνω σε ζητήματα των ορεινών περιοχών.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) και το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες έχει ως εξής:
Τη Δευτέρα 3 και την  Τρίτη, 4 Απριλίου ομάδα αποτελούμενη από τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Κ. Μωραΐτη, την Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Έλενα Κωνσταντινίδου, την Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Ελευθερία Τσακανίκα και την ΕΤΕΠ Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Μαρία Μπαλοδήμου, θα ασχοληθεί με τους  παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς.
Την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη, 6 Απριλίου ο Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Απόστολος Αρ­βα­νίτης και η ΕΔΙΠ Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Στέλλα Γιαννακοπούλου, θα μιλήσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ορεινών περιοχών και τις επιπτώσεις του στην ανάπτυξη.
Τέλος, την Παρασκευή, 7 Απριλίου η Καθηγήτρια Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ Ιφιγένεια Κάγκαλου θα μιλήσει για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης υδάτινων σωμάτων σύμφωνα με την Οδηγία-Πλαίσιο.  
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν από τις 9:30 π.μ. έως τις 3 μ.μ..
Πληροφορίες στο τηλ.: 26560 29040.

Η οφθαλμολογική συνάντηση
Όσον αφορά την ιατρική εκδήλωση, η Οφθαλμολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (ΟΦ.Ε.Δ.Ε.Π.) σε συνεργασία με την Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν όπως κάθε χρόνο την Εαρινή Συνάντηση στο Συνεδριακό Κέντρο Διάσελο, στο Μέτσοβο.
Στην Επιστημονική Ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο θα αναπτυχθούν τα παρακάτω θέματα:
- Παθήσεις του βυθού
- Εξελίξεις στην αντιμετώπιση των περιοφθαλμικών όγκων
- Παιδοοφθαλμολογικά θέματα
- Εφαρμογή της γονιδιωματικής και αναγεννητικής ιατρικής στην Οφθαλμολογία
- Λοιμώξεις του κόγχου
- Εξελίξεις στις απεικονιστικές εξετάσεις του οφθαλμού
- Θεραπευτική ενός μεγάλου εύρους οφθαλμικών παθήσεων
Οι εργασίες της Εαρινής Συνάντηση θα ξεκινήσουν στις 9:30 το πρωί και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 19:30 με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ της ΟΦΕΔΕΠ. Η εγγραφή στις εργασίες είναι Δωρεάν και θα χορηγηθούν 6 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Την σχετική ανακοίνωση υπογράφει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Χρήστος Δ.  Καλογερόπουλος Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ