Χωρίς απρόοπτα και εκπλήξεις ο Απολογισμός της Περιφέρειας

on .

PERIFEREIA HPEIROY PLATEIA

• Χωρίς απρόοπτα, με την Περιφερειακή Αρχή να παρουσιάζει το έργο της και τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική, πραγματοποιήθηκε χθες η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, που ως μοναδικό θέμα είχε τον απολογισμό του 2016.
Αρχικά τοποθετήθηκαν οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και στη συνέχεια οι θεματικοί. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που παρήχθη το 2016, τονίζοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν υλοποίησε μόνο δράσεις που ανήκαν στην αρμοδιότητά της, αλλά και ανέλαβε πρωτοβουλίες πέραν αυτών. Αναφέρθηκε «στην θέληση, τον αγώνα και την αποτελεσματικότητα» που διακρίνει την Περιφερειακή Αρχή, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη τόνωσης και στήριξης του πρωτογενούς τομέα, αλλά και στα περιβαλλοντικά έργα που εκτελούνται στο παραλιακό μέτωπο του Αμβρακικού κόλπου.
Υπογράμμισε με νόημα, ότι αν σήμερα δεν υπήρχε η Περιφέρεια και δεν συνέδραμε τους ΤΟΕΒ μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων σήμερα δεν θα μπορούσαν να ποτίσουν τα χωράφια οι αγρότες. Επανέλαβε επίσης τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται με τους δασικούς χάρτες, θυμίζοντας ότι για 3η φορά η Ένωση Περιφερειών έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ με αφορμή το ζήτημα της φέτας κάλεσε τους παραγωγούς να δώσουν βάρος στην ποιότητα. Στα αξιοσημείωτα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη ήταν και η επισήμανση ότι υπάρχει πρόβλημα με τους κόμβους της Ιόνιας οδού και μάλιστα, εκτός των άλλων, έχει ζητήσει τη λήψη από τώρα μέτρων ώστε η κίνηση προς Ιωάννινα και Αλβανία να διοχετεύεται στον κόμβο Αβγού, ούτως ώστε να μη προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση είτε στη λεωφόρου Νιάρχου, είτε στο σηματοδότηση της Εγνατίας οδού προς την πόλη των Ιωαννίνων.

Η Τ. Καλογιάννη
Στον ιδιαίτερα αναλυτικό απολογισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη, αναφέρθηκε σε όλα τα έργα και τις δράσεις που υλοποιούνται στην Π.Ε. αλλά και μέσω ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η στόχευση της Περιφέρειας εξυπηρετεί και υπηρετεί την εξωστρέφεια, που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περίπτωση υπαγωγής της Ηπείρου σε κατάσταση παρακμής.
Μεταξύ των «εκκρεμοτήτων» που υπάρχουν η κ. Καλογιάννη ανέφερε και τη σύνδεση της Ιόνιας με την Κακαβιά. Το τμήμα από τον Κόμβο της Ιόνιας μέχρι και τις Καρυές μήκους 33, 4 χιλιομέτρων έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχει εγκεκριμένη μελέτη και τεύχη δημοπράτησης. Είναι δε ενταγμένο στο πρόγραμμα  του Υπουργείου Υποδομών με προϋπολογισμό 230 εκ. ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα αναμένεται η ένταξή του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο Στ. Ιωάννου
Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου με την ιδιότητα όμως του αρμόδιου για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου.
Όπως ανέφερε για το 2016 υπήρξε μια αύξηση στις αφίξεις και αναχωρήσεις των επιβατών διεθνών πτήσεων της τάξης του 20,3%, υπερδιπλάσια της μέσης αύξησης της Ελλάδας (9,9%) ενώ άνοδος παρατηρήθηκε και στις πτήσεις εσωτερικού.
Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 228.736 αφίξεις και 229.282 αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού, όταν το 2015 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν της τάξης των 190.129 σε ότι αφορά τις αφίξεις και 189.882 στις αναχωρήσεις. Τα στοιχεία αυτά, είπε, αποδεικνύουν και τη θετική απήχηση της τουριστικής προβολής που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου.
Για το 2017 με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε από το αεροδρόμιο του Ακτίου, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων τόσο από καινούριες αγορές, όσο και από υφιστάμενες χώρες, από διαφορετικά αεροδρόμια, που όμως καλύπτουν άλλες αγορές. Ανοίγει η αγορά του Ισραήλ με 79 πτήσεις, διπλασιάζονται οι πτήσεις από Κύπρο, Ιταλία και Ελβετία, θα έρθουν 100 επιπλέον πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και γενικά υπάρχει μεγάλη αύξηση των πτήσεων από όλες τις Σκανδιναβικές χώρες και όχι μόνο.

Ο Β. Ψαθάς
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, στην τοποθέτησή του πέρα από εκτενή αναφορά σε έργα που έχουν προγραμματιστεί, αλλά και στο ζήτημα της μεταστέγασης των υπηρεσιών σε ιδιόκτητο διοικητήριο, επεσήμανε και προβλήματα που υπάρχουν από τις πλημμύρες του 2015. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ακόμη δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε όσους δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, ενώ η αποζημίωσή τους μέσω ΠΣΕΑ παραμένει ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο.  

Ο Θ. Πιτούλης
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπωτίας Θ. Πιτούλης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται στην κοίτη του Καλαμά,  στον καθαρισμό της από φερτά υλικά και στη συντονισμένη λειτουργία των θυροφραγμάτων, με τα οποία περιορίστηκαν στο ελάχιστο τα πλημμυρικά φαινόμενα. Επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με την αρρώστια των πλατάνων τα οποία έχουν πέσει στην κοίτη και δημιουργούν φράγματα σε πολλά σημεία.

Οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες
Στη συνέχεια έκαναν τον απολογισμό οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες και ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ