Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων

on .

SMA SKOYPIDIA

• Ακόμη ένα βήμα για την υλοποίηση του έργου κατασκευής της μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο έγινε χθες, καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας που συνεδρίασε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη, ανέδειξε τον οριστικό Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης!
 Πρόκειται ουσιαστικά για το τέλος μιας πολύμηνης προ-σπάθειας, στη διάρκεια της οποίας το έργο βρέθηκε στον «αέρα» εξαιτίας και των ιδεολογικών αγκυλώσεων ορισμένων κυβερνητικών στελεχών που δεν έβλεπαν με θετικό «μάτι» το σύστημα των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Το επόμενο στάδιο προβλέπει  η σύμβαση να προωθεί προς έλεγχο και έγκριση στο  Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε αμέσως μετά  να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας.
 Όπως ανέφερε στην Οικονομική Επιτροπή η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη, αν δεν υπάρξει καθυστέρηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο,  η σύμβαση θα υπογραφεί τον προσεχή Μάιο και σε 18 μήνες  θα έχει παραδοθεί  η μονάδα θα παραδοθεί σε λειτουργία.
Η όλη διαδικασία τελεί πλέον υπό την έγκριση της Κυβέρνησης, καθώς το  τελικό σχέδιο έχει ελεγχθεί ενδελεχώς από το  Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικ. Μαντζούφα, ενώ η υλοποίηση του έργου, θα γίνει με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Το συνολικό κόστος του έργου (χωρίς το ενεργειακό τμήμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί απευθείας με ιδιωτικά κεφάλαια) προβλέπεται να ανέλθει σε 33 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 είναι εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από πόρους που θα διαθέσει ο ιδιώτης.
Όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, η Περιφέρεια,  όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης,  έχει καταθέσει τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών, ωστόσο τις υπόλοιπες διαδικασίες χειρίζεται αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης φέρει τον τίτλο: Περιβαλλοντική Ηπείρου Μ.Α.Ε.Ε.Σ. με κύριο μέτοχο την ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ