Στις… καλένδες το αίτημα για το Στρατόπεδο Βελισσαρίου!

on .

STRATOPEDO BELISSARIOY

• Mπορεί πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων να επικύρωσε τη σύμβαση παραχώρησης στην πόλη του οικοπέδου των πρώην στρατιωτικών φούρνων όπου θα κατασκευαστεί νηπιαγωγείο, όμως η διεκδίκηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενός άλλου, πολύ πιο σημαντικού «οικοπέδου» μάλλον έχει παραπεμφθεί στις… καλένδες τα τελευταία χρόνια.
Ο λόγος για το Στρατόπεδο Βελισσαρίου, έκτασης ζωτικής για τα Γιάννενα, που η Πολιτεία οφείλει να παραχωρήσει στην πόλη και τους κατοίκους της, όπως εξάλλου και το Πάρκο Πυρσινέλλα. Δυστυχώς όμως, ενώ για το Πάρκο ο Δήμος έχει κινητοποιηθεί και ασκεί σταθερά πίεση στα αρμόδια υπουργεία, δε συμβαίνει το ίδιο και για το Βελισσάριο.

Μία παραχώρηση
Η εκμετάλλευση κενών στρατοπέδων αποτελεί σημαντική υπόθεση για κάθε πόλη, καθώς τα περισσότερα απ’ αυτά βρίσκονται στις παρυφές των αστικών ιστών και αποτελούν συνήθως χώρους πρασίνου μεγάλης επιφάνειας. Κάπως έτσι, πριν μερικές ημέρες αποδόθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην τοπική κοινωνία το πρώην Στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» της Σταυρούπολης έκτασης 336 στρεμμάτων. Στον χώρο αυτό σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό - πολιτισμικό κέντρο και χώρος αναψυχής, όπως ειπώθηκε στην τελετή παράδοσης που έγινε παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σημειωτέον, ευχαρίστησε τον Δήμο για την επιμονή του να διεκδικεί το στρατόπεδο!

Ευνοϊκή συγκυρία
Η παραχώρηση της έκτασης του πρώην Στρατοπέδου «Π. Μελάς» στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί ένα ευνοϊκό προηγούμενο και για τον Δήμο Ιωαννιτών, εφόσον φυσικά επαναφέρει το αίτημα για παραχώρηση στην πόλη του συνόλου της έκτασης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου. Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια περίπου δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός φυσικά από κατά καιρούς δηλώσεις τοπικών αρχόντων, όπως εύστοχα επισημαίνουν και οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες», οι οποίοι σε ανάρτησή τους αναρωτιούνται: «Πού είναι η επιμονή που επέδειξαν οι εκεί φορείς, τη στιγμή που ο Νομός μας διαθέτει τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για την ικανοποίηση ώριμων και δίκαιων αιτημάτων των πολιτών;».

Περιστασιακές
προσπάθειες
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί θητείας Νίκου Γκόντα στη δημαρχία είχε συμφωνηθεί με το Υπουργείο Εθν. Άμυνας (υφυπουργός ήταν ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος εξάλλου είχε παραχωρήσει έκταση του Βελισσαρίου και για την κατασκευή της Κενάν Μεσαρέ) η παραχώρηση του Στρατοπέδου σε ποσοστό 62% στον Δήμο Ιωαννιτών, όμως οι τότε πολιτικές εξελίξεις δεν άφησαν να προχωρήσει η διαδικασία. Ζήτημα της παραχώρησης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στα Γιάννενα είχε φέρει με επίκαιρή ερώτησή του στη Βουλή το 2012 ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος τόνιζε σ’ αυτή πως «η μετεγκατάσταση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την πόλη των Ιωαννίνων, καθώς το μέγεθος του στρατοπέδου, η θέση του μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και το γεγονός ότι αποτελεί ενιαία έκταση, προσφέρουν μία σπάνια ευκαιρία πολεοδομικής οργάνωσης και λειτουργίας της πόλης».
Το 2015 ο Θωμάς Μπέγκας σε σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αναφέρει πως ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει το σύνολο του Στρατοπέδου για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο και ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής μαζί με το «Γιαννιώτικο Σαλόνι», ωστόσο, έκτοτε δεν υπήρξε καμία άλλη εξέλιξη για το συγκεκριμένο θέμα.
Πέρυσι μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου πέτυχε την παραχώρηση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού έκτασης εμβαδού 9.055 τ.μ. από το Βελισσάριο για την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας με την οδό Νιάρχου (προς Πανεπιστήμιο).

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ