Να αναπλάσει τα «Λιθαρίτσια» θέλει, αλλά μπορεί, ο Δήμος;

on .

LITHARITSIA

• Να αναπλάσει τα «Λιθαρίτσια» επιθυμεί η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων.

Αλλά από ότι φαίνεται πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση, για την οποία δεν έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, ενώ το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα είναι το ιδιοκτησιακό.
Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας, που παρέστη στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) της περασμένης Πέμπτης, παρουσίασε προμελέτη που είχε εκπονηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, στηριζόμενη στις αρχές ενός παλιού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η προμελέτη, χρήζει όμως πολλών διορθώσεων και υποδείξεων οι οποίες θα αποσταλούν γραπτώς στο Δήμο, ώστε στη συνέχεια να επικαιροποιηθεί, να λάβει τη μορφή της, να την εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποσταλεί εκ νέου στο ΚΑΣ προς έγκριση.
Όπως προαναφέρθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος και εφόσον διορθωθεί, ολοκληρωθεί και εγκριθεί η μελέτη είναι το ιδιοκτησιακό, καθώς στο χώρο υπάρχουν εκτάσεις που ανήκουν στην Ε.Η.Μ., στο Ελληνικό Δημόσιο και στο Υπουργείο Πολιτισμού.  Ο κ. Μανταλόβας, απέφυγε ουσιαστικά να πάρει θέση και να εξηγήσει βέβαια το πώς θα μπορέσει να υλοποιηθεί η μελέτη υπό αυτές τις συνθήκες, λέγοντας ότι εκείνο που σήμερα γνωρίζει είναι ότι ο χώρος είναι δηλωμένος στο Κτηματολόγιο ως «Δημοτικό Ακίνητο» και τα ζητήματα που υπάρχουν, θα τα δουν όταν έρθει η ώρα τους. «Το σημαντικό είναι τις όποιες συζητήσεις για την οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να τις κάνουμε  υπό την έγκριση μιας μελέτης από το ΚΑΣ που ουσιαστικά οριοθετεί τις δράσεις και τις χρήσεις που θα έχει ο συγκεκριμένος χώρος», πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος άφησε και αρκετές αιχμές κατά των προηγούμενων δημοτικών αρχών, ισχυριζόμενος ότι είχαν αφήσει την υπόθεση «στα συρτάρια».
Ωστόσο τα πράγματα είναι αρκετά «μπερδεμένα», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη προσπάθεια είχε αναληφθεί τελευταία το 2013, αλλά τότε σταμάτησε και πάλι στο ΚΑΣ, εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που διαπιστώθηκαν με το ιδιοκτησιακό. Σύμφωνα μάλιστα με το epiruspost, η κυριότητα του Πάρκου ανήκει στον ΕΟΤ και μετά τη διάλυσή του στην Εταιρία Αξιοποίησης Ακινήτων. Ο Δήμος εγγράφως είχε απευθυνθεί το 2013 στη διοίκησή της ΕΤΑΔ ζητώντας την παραχώρηση χρήσης για είκοσι χρόνια, με δεδομένο ότι εκπονεί τη μελέτη για τη συνολική ανάπλαση του Πάρκου.
Η εταιρία ζητούσε να συμπεριληφθεί η ίδρυση και λειτουργία αναψυκτηρίου ώστε να διασφαλίζει κάποια έσοδα. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το Δήμο, με δεδομένο ότι υπάρχουν ανάλογες δραστηριότητες.
Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ πέρασαν στη συνέχεια στο ΤΑΙΠΕΔ και πλέον όλα οδεύουν προς το υπερταμείο, το οποίο είναι πολύ πιθανό να επιδιώξει τη μακροχρόνια μίσθωσή τους, οπότε θα πρέπει ο Δήμος Ιωαννιτών, είτε να μετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία ή να αναζητήσει τρόπο να περάσουν στην κατοχή του, αλλά πολύ δύσκολα να γίνει αυτό χωρίς το ανάλογο τίμημα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ