Επανέρχεται η αποζημίωση δημοτικών συμβούλων και όλων των αντιδημάρχων

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO 9 2 17

• Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, με το οποίο προωθούνται ρυθμίσεις που θεωρούνται επείγουσες και αναγκαίες, ώστε να λυθούν πρακτικά ζητήματα για τη λειτουργία των Δήμων. Το πολυνομοσχέδιο, όπως ανέφερε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου,  την επόμενη εβδομάδα.
Όπως όμως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τα δύο χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, έτσι και με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, διαπιστώνεται έλλειψη συνεργασίας των συναρμοδίων υπουργείων, που ενδέχεται να προκαλέσει προσκόμματα, τόσο στην κατάθεση, όσο και στην ψήφισή του.
 Οι διατάξεις που τίθενται υπό αίρεση- σύμφωνα με πληροφορίες- αφορούν οικονομικά ζητήματα και οι οποίες δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ειδικά την τρέχουσα περίοδο που «κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, έχει ουσιαστικά «παγώσει» τα πάντα.
Τα οικονομικής υφής ζητήματα, αφορούν τα μισθολογικά των αιρετών καθώς προβλέπεται επαναφορά της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβούλων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις, αλλά και την πρόβλεψη της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων.
Η αιτιολογία από μέρους του Υπουργείου, στηρίζεται στο ότι και στις δύο περιπτώσεις οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.
Παράλληλα θα ρυθμίζονται και μισθολογικά θέματα εργαζομένων, όπως το ύψος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Άλλες ρυθμίσεις
Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, προβλέπονται ρυθμίσεις για  τη διευκόλυνση της λειτουργίας των ΟΤΑ,  για τις ποινικές ευθύνες των δημάρχων, ενώ για τα εργασιακά, μεταξύ άλλων,  θα προβλέπεται για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που οφείλεται σε εργαζομένους καθαριότητας από προηγούμενα έτη να τους καταβληθούν σε χρήμα.
Σε ότι αφορά τις γενικότερες ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ θα υπάρχει διάταξη για τις νέες δυνατότητες που θα δίνονται στους ΟΤΑ για την συμμετοχή τους, σε επενδυτικά έργα. Επίσης θα περιέχει ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
Στο πολυνομοσχέδιο, επίσης θα υπάρχει και ρύθμιση που αφορά το τέλος 5%, επί του Τζίρου των καταστημάτων για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης και χορευτικά κέντρα με μουσική.
Εκτός του πολυνομοσχεδίου  θα μείνουν όλα τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στον Καλλικράτη, οι οποίες θα υπαχθούν σε νέο νομοσχέδιο που θα φέρει σε δεύτερο χρόνο το υπουργείο Εσωτερικών, ως επίσης και αυτό που αφορά τον «ελεγκτή νομιμότητας».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ