Ένα… μουσείο για την αλληλεγγύη των Ηπειρωτών στους πρόσφυγες

on .

OXFAM

• Παρά κάποιες φωνές, λίγες σε γενικές γραμμές, που δεν είδαν με… καλό μάτι τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν την τελευταία διετία στη χώρα μας, η πλειοψηφία των Ελλήνων και σε τοπικό επίπεδο των Ηπειρωτών, υποδέχθηκε τους ξεριζωμένους του πολέμου με αισθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και με εκείνη τη διάθεση φιλοξενίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του λαού μας από την αρχαιότητα ακόμα.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις,  οι  εκδηλώσεις στήριξης και ενίσχυσης των προσφύγων υπήρξαν άκρως συγκινητικές και το αγκάλιασμά τους θερμό. Αυτή ακριβώς την αλληλεγγύη αποτυπώνει η εκστρατεία «Μουσείο χωρίς Σπίτι – Μια Έκθεση για τη Φιλοξενία» που φέρνουν στα Γιάννενα η οργάνωση «Oxfam» και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών.

Συνέντευξη τύπου
Τους σκοπούς και το περιεχόμενο της εκστρατείας παρουσίασαν χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Κάστρου, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, με αφορμή την επίσημη έναρξή της στα Γιάννενα. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από προβολή οπτικοακουστικού υλικού στο οποίο αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο η αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες αλλά και ειδικότερα πολίτες της Ηπείρου προς τους ξεριζωμένους οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας.
Ανοίγοντας την παρουσίαση, η Σύμβουλος Μέσων και Επικοινωνίας της οργάνωσης «Oxfam in Greece» Άννυ Μητροπούλου τόνισε πως «θέλουμε η πρωτοβουλία μας να αγκαλιάσει όλους τους Ηπειρώτες. Είναι μια γιορτή, μια φωτεινή ένδειξη που αφορά την προσφορά των πολιτών προς τους μετανάστες». Όπως είπε, η εκστρατεία στα Γιάννενα θα ξεδιπλωθεί με φωτογραφίες και αφίσες των αντικειμένων που προσφέρθηκαν στους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίες αναρτώνται σε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων, αλλά και με εκθέματα τα οποία θα μπορεί το κοινό να δει σε προθήκες δημόσιων χώρων όπως το αρχοντικό Πυρσινέλλα, το Καμπέρειο Θέατρο, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το Εθνικό Στάδιο, το Κολυμβητήριο του ΕΑΝΚΙ, το Αεροδρόμιο κ.λ.π..

«Ενσάρκωση προσφοράς…»
Ο Διευθυντής Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ηρακλής – Σπυρίδων Ακτύπης δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που ξεκινάει το πρώτο ταξίδι της εκστρατείας, το οποίο γίνεται στα Γιάννενα, σημειώνοντας πως αποτελεί την «ενσάρκωση της προσφοράς των Ελλήνων προς τους ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι. Είναι μια σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας η οποία συνδέεται στα Μουσεία με τις λαμπρές σελίδες της παλιότερης ιστορίας του τόπου». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες «να συνεχίσουμε όλοι μαζί να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι και πατρίδα και να αντιστεκόμαστε στις φωνές που διχάζουν».
Η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου, ως εκπρόσωπος του Δήμου δήλωσε τη στήριξη των Ιωαννίνων στην εκστρατεία της «Οxfam» και της Διεθνούς Αμνηστίας, με τις προθήκες που τοποθετήθηκαν στο αρχοντικό Πυρσινέλλα και στο Καμπέρειο. «Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε ανθρώπους που έχασαν την πατρίδα τους και βρέθηκαν σ’ ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό. Τους στηρίζουμε ως ίσοι προς ίσους», τόνισε με έμφαση και προανήγγειλε την υλοποίηση δράσεων για τα προσφυγόπουλα.

Σε 15 δομές του Νομού
Τέλος, ο Διευθυντής του ελληνικού παραρτήματος της «Oxfam» Nicola Bay αναφέρθηκε στη δράση της οργάνωσης στη χώρα μας η οποία ξεκίνησε στην περίοδο της Κατοχής με την αποστολή τροφίμων και σήμερα επικεντρώνεται με την υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης των προσφύγων στην Ήπειρο και στη Λέσβο.
 Ειδικά για την περιοχή μας ανέφερε πως η «Oxfam» εργάζεται σε 15 δομές προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων τα 12 είναι ξενοδοχεία, συν τα Κέντρα σε Κόνιτσα, Δολιανά και Κατσικά που σήμερα δεν λειτουργεί. «Με την εκστρατεία ‘Μουσείο χωρίς Σπίτι’ αφήνουμε να φανεί η αλληλεγγύη που έχουν δείξει ως τώρα οι Έλληνες απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πραγματικά αντικείμενα
Στο «Μουσείο Χωρίς Σπίτι», που θα φιλοξενηθεί στα Γιάννενα έως και τις 5 Μαΐου, τα «εκθέματα» είναι πραγματικά αντικείμενα που προσέφεραν άνδρες, γυναίκες, παιδιά, από την Ήπειρο και ολόκληρη την Ελλάδα, σε ανθρώπους που έφτασαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, για να απαλύνουν τον πόνο τους και να βοηθήσουν όσο μπορούν τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Τα εκθέματα της εκστρατείας παρουσιάστηκαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε Μουσεία και δημόσιους χώρους της Αθήνας.
* Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της εκστρατείας www.museumwithouta home.gr.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ