Οι δασικοί χάρτες θα «νεκρώσουν» την ύπαιθρο!

on .

DASOS BOYNO

• Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που υπάρχουν και καθημερινά πληθαίνουν για τα οφθαλμοφανή λάθη που περιέχουν οι δασικοί χάρτες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξακολουθεί να «κωφεύει» και μάλλον φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος και την ουσία των προβλημάτων που ανακύπτουν σε περιοχές στις οποίες έγινε ανάρτηση, όπως και στην Π.Ε. Ιωαννίνων.
Η πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε για ορισμένες νομοθετικές τροποποιήσεις που πρόκειται να γίνουν,  είναι σταγόνα στον ωκεανό των εκκρεμοτήτων και σε καμιά περίπτωση, όπως σημειώνουν ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, δεν ακουμπούν τον πυρήνα του προβλήματος.
Η μεγαλύτερη ανησυχία ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (αλλά σύντομα το ίδιο θα συμβεί και στην Π.Ε. Θεσπρωτίας) έχει να κάνει με την αδυναμία των σημερινών ιδιοκτητών να προσκομίσουν έγκυρους τίτλους ιδιοκτησίας, ούτως ώστε να διεκδικήσουν και να αποδείξουν τη νόμιμη κατοχή των εκτάσεων που, είτε εσφαλμένα, είτε όχι θα χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές.

Μέσω χρησικτησίας
Ήδη ακούγονται πολλές προτάσεις, που μέχρι τώρα πέφτουν στο «κενό» αφού η Κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια σοβαρών τροποποιήσεων, αλλά ούτε και προχωρά στο αίτημα που υποβάλλεται από Περιφέρειες, Δήμους, επιστημονικούς φορείς για αναστολή των αναρτήσεων, έως ότου βρεθούν λύσεις για όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν. Μάλιστα ως την πλέον πρόσφορη και δίκαιη λύση, ορισμένοι προτείνουν να επιλεγεί, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, η χρησικτησία σε βάθος χρόνου που θα αποφασιστεί και η οποία θα μπορεί να βεβαιώνεται με απλές διαδικασίες και εφόσον φυσικά δεν εγείρονται αντιρρήσεις από άλλους που συνιδιοκτήτες.

Απόδημοι και αγρότες
Η ανησυχία αυτή διακατέχει και τους απόδημους που διαθέτουν ακίνητα και αγροκτήματα στα χωριά τους και είναι αυτά κατά κύριο λόγο έχουν δασωθεί από την πρόσκαιρη εγκατάλειψη και τώρα απειλούνται πλέον με «κατάσχεση» υπέρ του Δημοσίου.
 Τις πιο σοβαρές, άμεσες επιπτώσεις και στην περίπτωση που δεν αλλάξουν οι χάρτες, θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες αγρότες, που απειλούνται με αποβολή από ιδιοκτησίες δεκαετιών, ενώ  θα κληθούν να επιστρέψουν επιδοτήσεις. Εκτός αυτών υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει διακοπή κάθε δραστηριότητας ακόμη και σε τουριστικές περιοχές. Φυσικά ούτε λόγος δεν γίνεται για ανάπτυξη νέων γεωργικών ή κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων σε περιοχές που σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές, καθώς σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους περιέρχονται στη δικαιοδοσία του Δημοσίου.
Οι εκτάσεις που θεωρούνται δασικές και εξαιρούνται των επιδοτήσεων για τις εκμεταλλεύσεις που αναπτύχθηκαν σε αυτές, είναι όσες το 1945 εμφανίζονταν δασικές, ενώ με την πάροδο των χρόνων έγιναν αγροτικές.
Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα που έχουν γεωργική χρήση είναι χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις, ενώ 1.193.368 στρέμματα που είχαν στο παρελθόν γεωργική χρήση  σήμερα καταχωρημένα ως δασικές περιοχές.
Τα στρέμματα αυτά έχουν προκύψει με την ανάρτηση του 45% των δασικών χαρτών. Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση τέσσερις είναι οι κατηγορίες κτημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ήτοι όσες έχουν χαρακτηριστεί:
 ΔΑ: Πρόκειται για εκτάσεις που κατά την αεροφωτογράφηση του 1945 ήταν δασικές εκτάσεις που μετατράπηκαν σε αγροτικές στα χρόνια που ακολούθησαν.
 ΑΔ: Αυτές είναι αγροτικές εκτάσεις στις αεροφωτογραφίες του 1945 που έγιναν στην πορεία δασικές.
  ΑΝ: Εκτάσεις που κρίθηκαν αναδασωτέες.
  ΧΧ: Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις οι οποίες τώρα περνούν στη διαχείριση του Δημοσίου.
Στις κατηγορίες αυτές πρέπει να προστεθούν λάθη που χαρακτηρίζουν οικισμούς ως δάση ή δασικές εκτάσεις, επαρχιακοί και αγροτικοί δρόμοι που χαρακτηρίζονται δάση!  

Περιμένουν τον Αλ. Τσίπρα
Όλα αυτά έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη και πριν τέσσερις μόλις ημέρες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, επανέφερε το αίτημα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος να συναντηθούν οι Περιφερειάρχες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να γίνει κατανοητό σε όλη του την έκταση το πρόβλημα.
Άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι πάντως και οι δήμοι της Π.Ε. Ιωαννίνων, που προς το «παρών»- πέρα των ενημερωτικών ημερίδων που έχουν πραγματοποιήσει- παραμένει άγνωστο με ποιο τρόπο συντονίζουν ή δρομολογούν τις ενέργειές τους για τις αναγκαίες διορθώσεις και οι οποίες κοστίζουν χρήματα σε όσους θέλουν να προβούν σε υποβολή αντιρρήσεων, χωρίς όμως να διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση ακόμη και δεν δικαιωθούν, τις ιδιοκτησίες τους.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ