Επιβάλλουν κρυφό «χαράτσι» εν αγνοία των συνταξιούχων

on .

SYNTAKSH GIAGIA

• Ένα κρυφό «χαράτσι» που έχει επιβληθεί στους συνταξιούχους, οι οποίοι ως γνωστόν έχουν υποστεί πολλές μειώσεις το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Πρόκειται για την παρακράτηση 0,20 λεπτών από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, την οποία φυσικά αγνοεί η πλειοψηφία των συνταξιούχων.  Και  μπορεί σε σύγκριση με το «ψαλίδι» στις συντάξεις που έχει πέσει, το ποσό αυτό να είναι αμελητέο, ωστόσο έχει ήδη ενοχλήσει αρκετούς, κυρίως για το γεγονός ότι η εισφορά αυτή ενισχύει σωματεία και συνομοσπονδίες Συνταξιούχων, τα περισσότερα από τα οποία ως γνωστόν βρίσκονται κάτω από τον μανδύα πολιτικών κομμάτων!
Μάλιστα ήδη και στα Γιάννενα κάποιοι πιο… παρατηρητικοί συνταξιούχοι έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, ενώ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με επιστολή του στην Υπουργό Εργασίας  ζητά «την ανάκληση της εκδοθείσας υπουργικής απόφασης καθώς και την κατάργηση της διάταξης αυτής γιατί είναι μια νέα περικοπή στις συντάξεις, καθώς και την άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων χρηματικών ποσών στους συνταξιούχους».
Ας σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της παρακράτησης είχε οριστεί η 1/7/2016 και τα ποσά παρακρατήθηκαν αναδρομικά.
Το εξοργιστικό, όπως σημειώνει το protothema.gr είναι ότι από την παρακράτηση εξαιρέθηκαν οι ίδιοι οι ωφελούμενοι, δηλαδή οι συνδικαλιστές των συνταξιούχων!

Πώς κατανέμονται
Όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε χθεσινή ανακοίνωσή του με  βάση την Υπουργική Απόφαση και με τα στοιχεία παρακράτησης για το 2016 προκύπτει: 1.786.438 δια 7 μήνες, αντιστοιχεί σε  255.205 ευρώ το μήνα.
Διαιρώντας το ποσό των 255.205,00 της μηνιαίας παρακράτησης με το 0,20 ευρώ που είναι η μηνιαία εισφορά ανά συνταξιούχο προκύπτει ότι έγινε παρακράτηση σε 1.276.025 συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είναι μέλη σε κανένα Σύλλογο Συνταξιούχων.
Η δε μηνιαία χρηματική κατανομή έχει ως εξής:
Α) Για την Ομοσπονδία των Συνταξιούχων ΙΚΑ- ΕΤΑ :
255.205 Χ 64% = 163.331 ευρώ  το μήνα.
Β) Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Υπαλλήλων :
255.205 Χ 32% = 81.665 ευρώ το μήνα.
Γ) Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας:
255.205 Χ 4%= 10.208 ευρώ το μήνα.
• Πάντως, ας σημειωθεί ότι όσοι συνταξιούχοι δεν επιθυμούν την παρακράτηση, μπορούν να υποβάλουν έγγραφη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού τους φορέα, προκειμένου από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος να σταματήσει η παρακράτηση της εν λόγω εισφοράς.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ