Εταιρίες κέτερινγκ σιτίζουν και… αόρατους πρόσφυγες!

on .

PROSFYGAKIA SITISH

• Περίεργα πράγματα συμβαίνουν όσον αφορά στη σίτιση των προσφύγων που διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας του Νομού Ιωαννίνων.
Τα χρήματα που αναφέρονται στις συμβάσεις οι οποίες έχουν υπογραφεί ανάμεσα στον Στρατό και σε εταιρίες κέτερινγκ σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στον αριθμό των ατόμων που αυτές εξυπηρετούν τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά που χρήζουν απάντησης.
Το θέμα ήρθε μάλιστα και στη Βουλή με ερώτηση που υπέβαλε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου προς τους αρμόδιους για το θέμα υπουργούς.

Μερίδες - πρόσφυγες
Σε αναλυτικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ιστοσελίδα «Insidestory» διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις στις συμβάσεις για τη σίτιση των προσφύγων στα Κέντρα Φιλοξενίας του Νομού Ιωαννίνων. Πιο συγκεκριμένα, κατοχυρώνονται διαγωνισμοί για παροχή φαγητού σε 600 άτομα (27/1/2017) και για 550 άτομα (24/2/2017), τη στιγμή που, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΓΕΕΘΑ, το Κέντρο Φιλοξενίας Δολιανών είχε αντίστοιχα 138 και 118 διαμένοντες, ενώ το Κέντρο στον Κατσικά παραμένει κλειστό από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου χωρίς διαμένοντες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία των Ιωαννίνων και της γύρω περιοχής όπου σιτίζονται με ευθύνη των καταλυμάτων!

Πολλά τα λεφτά
Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι τι κάνουν τις μερίδες που περισσεύουν οι δύο εταιρίες κέιτερινγκ που ως ένωση («Πιετρής – Άνοστρον») έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο! Τα χρήματα που αντιστοιχούν στις μερίδες οι οποίες προφανώς περισσεύουν είναι πολλά. Η κάθε μερίδα τιμάται στα 4,73 ευρώ άνευ ΦΠΑ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Insidestory», εάν σιτίζονται καθημερινά 432 «αόρατοι» πρόσφυγες, τα πρόσθετα έσοδα που λαμβάνει η ένωση «Πιετρής – Άναστρον» ανέρχονται σε 2.043 ευρώ ημερησίως, ή σε 61.301 ευρώ για τον μήνα Μάρτιο, αφήνοντας έξω τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο.

«Ένωση» εταιριών
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά, τον Ιούνιο του 2016, η σίτιση των προσφύγων στα Κέντρα Φιλοξενίας του Νομού Ιωαννίνων είχε ανατεθεί στην εταιρία «Πιετρής Εστίαση Α.Ε.», με τιμή, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, στα 4,68 ευρώ το άτομο. Ένα μήνα μετά, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, τη σίτιση των 1.450 πλέον προσφύγων των Δολιανών και του Κατσικά αναλαμβάνει μετά από προσφυγή η «Άνοστρον», με τιμή στα 4,51 ευρώ το άτομα μαζί με τον ΦΠΑ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου στην εταιρία «Πιετρής» κατοκυρώνεται η σίτιση 1.700 προσφύγων για 30 ημέρες με τιμή 5,86 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριο οι δυο εταιρίες φέρονται να έχουν λάβει μέρος στον σχετικό διαγωνισμό ως «ένωση εταιριών» και σ’ αυτήν την ένωση ανατίθεται η σίτιση 1.300 ατόμων σε Δολιανά, Κατσικά και Τσεπέλοβο προς 4,72 ευρώ δίχως ΦΠΑ.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η ένωση των δύο εταιριών παίρνει πάλι τη σίτιση 600 προσφύγων σε Δολιανά και κατσικά έναντι 4,73 ευρώ το άτομο χωρίς ΦΠΑ. Στο μεταξύ, τον Δεκέμβριο του 2016 το Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά τερμάτιζε τη λειτουργία του λόγω του χειμώνα! Στα τέλη του μήνα έφυγαν από αυτό και οι τελευταίοι 166 διαμένοντες πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία, στους υπεύθυνους των οποίων ανατέθηκε η σίτισή τους.

Ερώτηση στη Βουλή
Εξηγήσεις για τις αποκλίσεις ανάμεσα στον αριθμό των προσφύγων που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και τον αριθμό των μερίδων σίτισης που προμηθεύεται ο στρατός ζητά η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Η βουλευτής επικαλείται το σχετικό δημοσίευμα του «Inside Story» και ρωτά τους Υπουργούς κατά πόσο αληθεύουν τα όσα επισημαίνονται σ’ αυτό, πώς εξηγούν τις αποκλίσεις που καταγράφονται μεταξύ του αριθμού των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας και του αριθμού των μερίδων σίτισης και για ποιο λόγο γίνεται προμήθεια μερίδων σίτισης για δομές που παραμένουν κενές. Επίσης ζητά πληροφόρηση για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πληρωμή των προμηθευτών στην περίπτωση που ο αριθμός των διαμενόντων είναι μικρότερος από τις μερίδες που έχουν κατακυρωθεί.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ