Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν λάβει οι κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος

on .

DEH REYMA KLOPH

• Μια ακόμη δυσάρεστη παράμετρος της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, είναι οι κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος, που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε πραγματική μάστιγα.
Παρά τους εντεινόμενους ελέγχους και τις προειδοποιήσεις για τσουχτερά πρόστιμα και κυρώσεις, η πρακτική αυτή έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), το 2016 εντοπίστηκαν 10.616 κρούσματα ρευματοκλοπών, μέγεθος που είναι το υψηλότερο όλων των εποχών, έναντι 400 το 2006. Δηλαδή σε μια δεκαετία οι ρευματοκλοπές αυξήθηκαν κατά 27 φορές!

Απώλειες εκατομμυρίων!
Με συντηρητικούς υπολογισμούς, και με τιμή κιλοβατώρας (χωρίς ΦΠΑ) τα 9 λεπτά οι απώλειες κυμαίνονται ετησίως στα 150 εκατ. ευρώ ενώ, κορυφαία πηγή της ΔΕΗ, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμά πως κινούνται συνολικά, στα 200-300 εκατ. ευρώ «μέγεθος που αντιστοιχεί στις απώλειες από το λαθρεμπόριο καυσίμων», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Στο «οπλοστάσιο» των αρμόδιων αρχών περιλαμβάνεται ο νέος Κώδικας Διαχείρισης του Δικτύου που εξέδωσε η ΡΑΕ και περιγράφει τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τους ελέγχους και τον καταλογισμό των ποινών. Ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να επιβάλει αναδρομικές χρεώσεις σε βάθος έως και 5 ετών για την ενέργεια που καταναλώθηκε χωρίς να πληρωθεί, η οποία θα τιμολογείται με ειδικό προσαυξημένο τιμολόγιο.
Σύμφωνα με την πρόταση του Διαχειριστή το πρόστιμο που θα καλείται να πληρώσει όποιος συλλαμβάνεται να κλέβει ενέργεια θα φθάνει μέχρι και στο διπλάσιο του κανονικού τιμολογίου. Επίσης θα υφίσταται διακοπή της ηλεκτροδότησης αν δεν πληρώσει τα οφειλόμενα (η παροχή θα κόβεται και σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η ρευματοκλοπή εγκυμονεί κινδύνους ασφαλείας).

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ