Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος τίθεται στο πλευρό των προσφύγων

on .

KETHEA KTIRIO

• Διάφοροι φορείς και στην Ήπειρο δραστηριοποιούνται, καθένας με τον δικό του τρόπο, στην υποστήριξη των προσφύγων που φιλοξενούνται στην περιοχή μας, με στόχο κυρίως τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Σ’ αυτούς λοιπόν έρχεται τώρα να προστεθεί και το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, το οποίο εγκαινιάζει μόνιμη συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ, μία οργάνωση που αναπτύσσει δράσεις υπέρ των παιδιών και των νέων. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η υποστήριξη προσφύγων στην προσπάθεια ένταξής τους στην τοπική κοινωνία.
Για ένταξη προσφύγων
ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και ΑΡΣΙΣ ενώνουν δυνάμεις αποσκοπώντας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πρώτου φορέα, «αφενός στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου να γίνουν πιο δεκτικοί στην ενσωμάτωση των προσφύγων και αφετέρου στη συμμετοχή των προσφύγων σε δράσεις και εκδηλώσεις που θα συμβάλλουν στην πιο ομαλή ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό».
Στο πλαίσιο αυτό, για το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζονται διαδοχικές επισκέψεις από ομάδες προσφύγων στο χώρο της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ, συμμετοχή των προσφύγων στην γιορτή με την οποία μέλη του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος ολοκληρώνουν τη θεραπευτική τους πορεία, στην ποδηλατοδρομία που θα πραγματοποιηθεί από τα μέλη της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, αλλά και στη διοργάνωση ποδοσφαιρικών αγώνων και τουρνουά ποδοσφαίρου έπειτα από την επιτυχή πραγματοποίηση αντίστοιχων αγώνων το καλοκαίρι του 2016.
Και συνεδρίες…
Παράλληλα, οι δύο φορείς θα συμμετέχουν από κοινού, μαζί με πρόσφυγες στην εκστρατεία καθαριότητας του Άλσους Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο Σαλόνι) που θα γίνει στο πλαίσιο της δράσης «Let’s do it Greece». Σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών, το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος θα υποδέχεται και θα πραγματοποιεί συνεδρίες με πρόσφυγες από όλα τα κέντρα διαμονής στην Ήπειρο με τη συμβολή διερμηνέων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ. Η υποστήριξη προσβλέπει τόσο σε θέματα εξάρτησης όσο και σε θέματα πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες.
Οι δύο φορείς
Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, το οποίο ιδρύθηκε το 2007, σήμερα διαθέτει ένα δίκτυο θεραπευτικών υπηρεσιών στα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα και την Άρτα που μπορεί να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη, την Αλεξανδρούπολη, ενώ από τον Ιούνιο του 2016 δραστηριοποιείται και στην περιοχή της Ηπείρου υποστηρίζοντας ενεργά τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε κέντρα ανοιχτής υποδοχής και φιλοξενίας και σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ