Δασικοί χάρτες και ανασφάλεια στα χωριά μας ανησυχούν τους απόδημους!

on .

PSE

• Κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ακριτική - και όχι μόνο – Ήπειρο και τα οποία τελευταία λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις (ανασφάλεια στα παραμεθόρια χωριά και δασικοί χάρτες), απασχόλησαν τους απόδημους Ηπειρώτες στην Αθήνα, οι οποίοι μάλιστα διοργάνωσαν δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Έντονος είναι λοιπόν ο προβληματισμός και η ανησυχία και όσων ζουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες, ελπίζοντας οι απόδημοι ότι ίσως από την πλευρά τους, μπορούν να πιέσουν περισσότερο την κεντρική εξουσία, μιας και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, για να δοθεί περισσότερη σημασία σε μια περιοχή που ομολογουμένως έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη της, κυρίως όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, μιας και η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί μέγα πρόβλημα για το σύνολο σχεδόν της χώρας.

Συντονίζονται οι απόδημοι
Η σωτηρία των χωριών είναι αποστολή και καθήκον των αποδημικών οργανώσεων, τονίστηκε στην συγκέντρωση για το θέμα της ανασφάλειας, γι’ αυτό και αποφασίστηκε καλύτερος σχεδιασμός δράσης.  Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αποδήμων, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Καλαμά και Μουργκάνας ενημέρωσαν Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη που έδωσε το «παρών», για την ανασφάλεια που νοιώθουν οι κάτοικοι στα χωριά, εκφράζοντας παράλληλα την επιδίωξή τους όχι μόνο να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη ολική κατάργηση της αστυνόμευσης των ορεινών περιοχών, ή η υποβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά να καταρτισθεί και να εφαρμοσθεί σχέδιο οργανωμένης αστυνόμευσης, για να αποτραπεί η ολική ερήμωση των χωριών και η εθνικά επικίνδυνη συρρίκνωση των συνόρων κατά 30-40 χλμ.

Για τους δασικούς χάρτες
Σε δεύτερη συγκέντρωση που πραγματοποίησε στην Αθήνα και πάλι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το θέμα που αναδείχτηκε ήταν οι δασικοί χάρτες. Ως γνωστόν οι διαμαρτυρίες τόσο από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου, όσο και από απλούς πολίτες, είναι έντονες και έχουν ήδη εκφραστεί μέσα από ενημερωτικές συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν σε όλους τους Δήμους.
Τώρα, η έντονη ανησυχία που υπάρχει στους απόδημους Ηπειρώτες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων σε όλη σχεδόν την Ήπειρο εκφράστηκε και στην συνάντηση-εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική.
Η συζήτηση ανέδειξε το ιδιαίτερο καθεστώς που ισχύει στις λεγόμενες «Νέες Χώρες», στο οποίο ανήκει η Ήπειρος, πλην της Άρτας, που καθιστά ακόμη πιο σύνθετο το πρόβλημα, καθώς εκτός των άλλων, είναι αδύνατη η προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτεί ο νόμος για την αναγνώριση των ιδιοκτησιών.
Ακόμη τονίστηκε η αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων. Αλλά και τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, για προσφυγές - ενστάσεις - αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ. για τη σύνταξη της ένστασης, που διαμορφώνονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης-συζήτησης ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «κανένας δεν είναι κατά της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ο τρόπος όμως και τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν για τον κατ αρχήν χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως δασικών ή μη, από τα προβλήματα τα οποία φαίνεται ότι δημιουργούν και τις διαμαρτυρίες που γίνονται, δεν ήταν και ο πλέον κατάλληλος. Χαρακτηρίζονται δάση, μεγάλες εκτάσεις που ήταν και είναι βοσκότοποι, όπου θα εμποδίζεται η βοσκή με κίνδυνο να ζητηθεί η επιστροφή επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οικογενειακές καλλιεργούμενες εκτάσεις, χαρακτηρίζονται δασικές με αποτέλεσμα αμπελώνες, ελαιώνες και άλλοι αγροί λόγω της μακροχρόνιας μετανάστευσης των ιδιοκτητών τους, να γίνονται δάση. Προβλήματα υπάρχουν με τα σχέδια των πόλεων και τα όρια των οικισμών, επειδή δεν έχουν αποτυπωθεί σωστά, αλλά και με τους αναδασμούς των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και με τους συνεταιρισμούς. Πρόβλημα δημιουργείται κα με τις αναδασωτέες εκτάσεις, γιατί πολλές που ήταν από πάντα γεωργικού χαρακτήρα χαρακτηρίζονται αναδασωτέες…».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ