Σε φθίνουσα πορεία η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας στα Γιάννενα

on .

MPARZOKAS ASHMOYRGOI

• Η αργυροχρυσοχοΐα, μια παραδοσιακή τέχνη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των Ιωαννίνων, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να παρουσιάζει μια κάμψη, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω του μειωμένου αριθμού των απασχολουμένων νέων με αυτή.  
Αυτό τονίστηκε σε συνάντηση αντιπροσωπείας της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα Τώρα» με τα Προεδρεία των Συλλόγων Ασημουργών και Αργυροχρυσοχόων Ιωαννίνων.

Μειώθηκαν οι επιχειρήσεις
Οι Πρόεδροι των δύο Συλλόγων κ.κ. Φαίδων Ηλίας και Ιωάννης Συρμακέσης ενημέρωσαν τον επικεφαλής της παράταξης Άρη Μπαρτζώκα και τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Κυριαζή για τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές του κλάδου της ασημουργίας, τονίζοντας ότι σήμερα λειτουργούν στην πόλη περί τα 70 εργαστήρια και περί τα 40 καταστήματα, οικογενειακές επιχειρήσεις ως επί το πλείστον, ενώ μόλις πριν από δύο δεκαετίες οι αριθμοί αυτοί ήταν υπερδιπλάσιοι.
Όπως ειπώθηκε, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε στο ΚΕΠΑΒΙ μια διαδραστική αίθουσα όπου μαθητές επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την όλη λειτουργία ενός εργαστηρίου ασημουργίας και την κατασκευή κοσμημάτων. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ θετική αλλά δεν επαρκεί.
Στην συνάντηση έγινε λόγος και για την έλλειψη επίσημης Σχολής Ασημουργίας, καθώς εκτιμάται ότι η Σχολή που λειτουργεί στον ΟΑΕΔ δεν είναι του επιπέδου που δικαιούται η πόλη.
Άλλα αιτήματα
Άλλα αιτήματα των δύο Συλλόγων, που τέθηκαν επί τάπητος είναι η επανεξέταση των χώρων στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να περπατούν για περισσότερη ώρα στην κεντρική Γιαννιώτικη αγορά, η χρήση των χώρων στάθμευσης της οδού Αβέρωφ όχι μόνο από τις Τράπεζες, αλλά και από τους τουρίστες, καθώς και η μείωση της τιμής του ΦΠΑ στην αγορά πρώτων υλών.

Η παράταξη Μπαρτζώκα
Τα στελέχη της παράταξης, αναφέρθηκαν στις προτάσεις για την ασημουργία, ενώ για τη Σχολή υποσχέθηκαν να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και  να συμβάλει με επαφές με το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο στη δρομολόγηση της υλοποίησής της.
Παράλληλα, ενημέρωσαν τους δύο Προέδρους ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης περιλαμβάνεται και μαθητικός διαγωνισμός σχεδίασης κοσμήματος με «βραβείο» για τα καλύτερα εξ αυτών την κατασκευή τους από τα εργαστήρια της πόλης καθώς και άλλα μέτρα τα οποία θα φέρουν τους νέους πιο κοντά σ’ αυτή την παραδοσιακή τέχνη των Ιωαννίνων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ