Στο Δήμο Ιωαννιτών, με ανελαστικούς όρους οι πρώην στρατιωτικοί φούρνοι!

on .

STRATIOTIKOI FOYRNOI

• Με  συγκεκριμένους –  ανελαστικούς - όρους το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμφώνησε να παραχωρήσει εκ νέου το οικόπεδο των πρώην στρατιωτικών φούρνων στο Δήμο Ιωαννιτών για την ανέγερση νηπιαγωγείου, στο οποίο θα φιλοξενούνται παιδιά στρατιωτικών που υπηρετούν στις μονάδες της 8ης Μεραρχίας.
Ουσιαστικά πρόκειται για επανεργοποίηση προηγούμενης συμφωνίας που είχε γίνει με την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, η οποία είχε προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτιρίου (φωτό) του πρώην στρατιωτικών φούρ­νων. Ωστόσο δεν προχώρησε η υλοποίηση της συμφωνίας αφού με τον «Καλλικράτη» μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα για την εκπαίδευση στους Δήμους.
Η παραχώρηση του οικοπέδου από το Ταμείο της Εθνικής Άμυνας γίνεται για 30 χρόνια, με προθεσμία ανέγερσης του νηπιαγωγείου τα πέντε χρόνια. Στους όρους περιλαμβάνεται η διάθεση του 20% των θέσεων του νηπιαγωγείου για παιδιά στρατιωτικών και άλλων 30 θέσεων σε άλλους βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικούς σταθμούς ανεξαρτήτως κριτηρίων και άνευ τροφείων!
Στη σύμβαση περιλαμβάνεται όμως και ένας ακόμη όρος: Αν για κάποιο λόγο δεν εκπληρωθούν οι παραπάνω όροι, τότε ο Δήμος Ιωαννιτών θα αναγκαστεί να πληρώνει τίμημα 4.565,32 ευρώ, καθ’ όλη την διάρκεια της σύμβασης, με ετήσιες προσαυξήσεις της τάξης του 3%. Εναλλακτικά θα δρομολογούνται ενέργειες, κατόπιν συμφωνίας των συμβαλλομένων, για την ανταλλαγή της κυριότητας του υπόψη ακινήτου, με έτερο ακίνητο ιδιοκτησίας του δεύτερου συμβαλλόμενου, της αυτής κατ’ ελάχιστον αξίας (με ταυτόχρονη ακύρωση της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης).
Χθες το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο της σύμβασης, με τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάση Μανταλόβα να αναφέρεται «στις προσπάθειες που χρειάστηκε να καταβληθούν για να τελεσφορήσει η υπόθεση». Η κατασκευή του νηπιαγωγείου, σχεδιάζεται να γίνει μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ανακοινώσεις Δημάρχου
Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ενημέρωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα συναντήσεων που είχε στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη. Μεταξύ αυτών, πήρε υπόσχεση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φαμέλο, ότι θα τρέξει γρήγορα το Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη, που θα προέλθει από τη σύνταξη ενός κειμένου που θα προκύψει από τα δύο κείμενα που υπάρχουν σήμερα στις υπηρεσίες του Υπουργείου. Ο Δήμαρχος ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση των τοπικών φορέων για το νέο σχέδιο, ο οποίος επίσης εκτίμησε  ότι η παραχώρηση του Γιαννιώτικου Σαλονιού θα λήξει μέχρι τέλος Απριλίου.
 Για το  ζήτημα της Πολεοδομικής Μελέτης Σεισμοπλήκτων, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε πως το υπουργείο έχει επεξεργαστεί μια ΚΥΑ που επιλύει παρόμοια θέματα αυτής της μορφής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η προώθηση της ΚΥΑ που μεταβιβάζει κάποιες από τις αρμοδιότητες στις περιφέρειες  (το κείμενο της οποίας δόθηκε στο Δήμαρχο) θα προχωρήσει σύντομα, σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργού.

Έκτακτη επιχορήγηση
Σε συνάντησή του με τον Υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, ο Δήμαρχος, όπως είπε, απέσπασε δέσμευση για διάθεση 400.000 ευρώ, ώστε να συμπληρωθούν τα 600.000 που θα έρθουν από το Υπουργείο Υποδομών,  προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στην αναβάθμιση της οδού Πανεπιστημίου που διέρχεται από το Νεοχωρόπουλο και οδηγεί στην επάνω είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
 Τέλος ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε και στην συμμετοχή του- μαζί με τον Περιφερειάρχη- σε ειδική σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών για την προετοιμασία της υποδοχής στα Γιάννενα του Φόρουμ Αδριατικής. «Είπαμε πως θέλουμε να είμαστε ενήμεροι και να παρέμβουμε όχι μόνο στο εθιμοτυπικό αλλά και στο  ουσιαστικό μέρος του φόρουμ», γνωστοποίησε ο κ. Μπέγκας.

Επίτιμος Δημότης η Σ. Στάϊκου
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων μετά από εισήγηση του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα,  ανακήρυξε χθες την κ. Σοφία Στάικου,  Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, επίτιμο δημότη του Δήμου Ιωαννιτών. Σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου θα της απονεμηθεί  το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης.
«Τιμάμε τους   ανθρώπους που στέκονται  δίπλα στην τοπική μας κοινωνία και με το έργο τους συμβάλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ταυτότητας της πόλης μας», ανέφερε στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος και πρόσθεσε πως «η προσφορά της κ. Στάικου στο Δήμο μας ήταν και είναι πολύ-επίπεδη, ανιδιοτελής και επαναλαμβανόμενη, αφού με δικές της χορηγίες - δωρεές, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις και σημαντικά έργα με κορυφαίο το Μουσείο Αργυροτεχνίας».
Αναφερόμενος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, είπε ότι «ήρθε για να ζωντανέψει ένα κομμάτι του Κάστρου, που για χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο, για αυτό και από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του αγκαλιάστηκε από όλους εμάς. Τόσο οι Γιαννιώτες όσο και οι ξένοι επισκέπτες της πόλης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη που συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία και την καλλιτεχνική φυσιογνωμία της Ηπείρου.
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, όμως, εκτός από τη διάσωση της ηπειρωτικής αργυροτεχνίας, αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν του τόπου και δημιουργεί μια ιδιαίτερη υπεραξία στον ποιοτικό τουριστικό προορισμό «Ιωάννινα», και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη κοινωνικο-οικονομική συμβολή του ΠΙΟΠ στην πόλη».
Τέλος ο Θ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς να αναλάβει τη χρηματοδότηση του συνόλου των μελετών για την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ, όπου θα στεγαστεί το νέο Δημαρχείο, προσφορά που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην κ.Στάικου.
 Η συνεργασία Δήμου και Τράπεζας Πειραιώς, «επισφραγίζεται» με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας «για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ