ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Η παράταση 30 ημερών στις ενστάσεις δεν δίνει και την λύση

on .

DODONH DASIKOI XARTES

• Ο γενικός ξεσηκωμός για τους δασικούς χάρτες που επικρατεί σε όλη τη χώρα ανάγκασε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε παράταση της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων από τις 60 στις 90 ημέρες, με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Ωστόσο αυτή δεν φαίνεται πως θα μπορέσει να δώσει και τη λύση. Τα προβλήματα που ανακύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι πολλά, αφού η όλη πρωτοβουλία αποδεικνύεται πως έγινε βεβιασμένα και με προχειρότητα, κάτι που εξαρχής η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε επισημάνει.
Στην Ήπειρο πάντως η ανησυχία πολιτών και αγροτο-κτηνοτρόφων είναι πολύ μεγάλη για το τι «μέλλει γενέσθαι», γεγονός που αποτυπώνεται στις ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στους Δήμους.

Στο Δήμο Δωδώνης
Μια τέτοια σύσκεψη για τους δασικούς χάρτες πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Δήμο Δωδώνης, όπου αποτυπώθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει και σ’ αυτή την περιοχή.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία τους αλλά και τους προβληματισμούς τους για το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται στην ύπαιθρο, ενώ εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το υψηλό κόστος των ενστάσεων που θα πρέπει να υποβάλλουν ώστε το κράτος να διορθώσει λάθη που το ίδιο έκανε.

Καμία σχέση με την πραγματικότητα
Οι δασικοί χάρτες στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες του 1945 και του 2007-8 και η αποτύπωση που έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις ακόμη και εδαφικά τεμάχια όπου είναι κατασκευασμένες κατοικίες! Σε άλλες περιπτώσεις, όπως ανέφεραν κάτοικοι, προσδιορίζονται ως δασικές, περιοχές αμιγώς αγροτικές αλλά και περιοχές, επιλέξιμες ως βοσκοτόπια, με κίνδυνο να χαθούν και οι επιδοτήσεις.

Ο Χρ. Ντακαλέτσης
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η πρώτη καταγραφή που έγινε από τον Δήμο και την Τεχνική του Υπηρεσία, δείχνει ότι τα προβλήματα στην περιοχή είναι πολλά και μεγάλα.  
Ο Δήμος από την πλευρά του, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προχωρήσει στην πρόσληψη, με δίμηνη σύμβαση, δύο δασολόγων και δύο τοπογράφων, προκειμένου να βοηθήσουν στην πραγματική αποτύπωση των προβλημάτων και να συνδράμουν στην υποβολή ενστάσεων.
Ο Δήμαρχος έκανε ακόμη γνωστό ότι ζητήματα που ανακύπτουν από λανθασμένη απεικόνιση των ορίων των οικισμών, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τις διευκρινίσεις και τις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι εισηγητές
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων Παναγιώτης Μάνης, ανέφερε ότι οι δασικοί χάρτες δεν δημιουργούν προβλήματα αλλά έφεραν στο προσκήνιο παλιά και άλυτα προβλήματα, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν και θετικές παράμετροι στο όλο εγχείρημα.
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων Ελένη Βάκκα, σημείωσε ότι λειτουργεί το Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών, στη Διεύθυνση Δασών, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες ώστε να έχουν σαφή εικόνα για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων που τους ενδιαφέρει. Διευκρίνισε δε ότι ο χαρακτηρισμός δεν επηρεάζει το ιδιοκτησιακό.
Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι αρκετά από τα προβλήματα που ήδη έχουν διαπιστωθεί, θα αντιμετωπιστούν άμεσα μέσα από τις σχετικές τροπολογίες.

Η τροπολογία
Ας σημειωθεί ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, εκτός της παράτασης, καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.
Στους δύο αυτούς φορείς θα αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης που μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ.
Ακόμα, προβλέπεται η εξαίρεση από την κύρωση των δασικών χαρτών, εκτάσεων, που σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων.
Με άλλη διάταξη δύναται να ανακληθεί μερικώς ή ολικώς αρμοδίως κάθε διοικητική πράξη σχετική της κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας.
Ορίζεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αποφαίνονται επίσης και επί αντιρρήσεων για το δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες.
Σε περίπτωση εξαίρεσης των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγής τους στο δασικό χάρτη η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ