Γιαννιώτες έφτιαξαν εφαρμογή για τον εντοπισμό άγριων μανιταριών

on .

MANITARIA

• Όταν η καινοτομία συναντά την επιστημονική έρευνα, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά! Μια ομάδα ερευνητών από τα Γιάννενα κατάφερε να υλοποιήσει ένα καινοτόμο «εργαλείο» που εντοπίζει μέχρι και 8 ημέρες νωρίτερα, πότε και σε ποια περιοχή θα ευδοκιμήσουν μανιτάρια! Η ιδέα υλοποίηθηκε στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, ενώ πρόκειται για μια παγκόσμια εφαρμογή πρόγνωσης ευδοκίμησης άγριων μανιταριών, με την επωνυμία Mushring – WMF (Wild Mushrooms Finder), που καλύπτει την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και μεγάλο μέρος της Ασίας, ενώ σύντομα, θα παρέχει προγνώσεις και για τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου. Ο Χρήστος Παπαδήμας, μετεωρολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας, με συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί πώς λειτουργεί η εφαρμογή, μέσα από δύο διαδικασίες και παρουσίασε το σκεπτικό που οδήγησε στην έρευνα και την καινοτομία.

Πώς λειτουργεί
Η εφαρμογή Mushring – WMF αποτελείται από δύο αλγοριθμικές διαδικασίες, της Πρόγνωσης και της Απεικόνισης. Η πρώτη διαδικασία, τροφοδοτείται με προγνωστικά μετεωρολογικά δεδομένα υψηλής χωρικής και χρονικής ανάλυσης για τις 8 επόμενες ημέρες, τα οποία παράγονται από αριθμητικά μετεωρολογικά μοντέλα, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Εφαρμόζοντας στα δεδομένα, έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο, αυξημένης πολυπλοκότητας, και λαμβάνοντας υπόψη, την πλέον σύγχρονη δορυφορική πληροφορία χρήσης γης, υψηλής χωρικής ανάλυσης, πραγματοποιείται πρόγνωση ευδοκίμησης άγριων μανιταριών για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, σε ένα μωσαϊκό κυψελίδων χωρικής ανάλυσης 4 τετραγωνικών χιλιόμετρων.
Κατά τη διαδικασία της «Απεικόνισης», πραγματοποιείται η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της πρόγνωσης, ώστε αυτά να οπτικοποιηθούν σε χάρτες και να παρουσιαστούν στους χρήστες.
Οι τελικές απεικονίσεις των αποτελεσμάτων της πρόγνωσης ευδοκίμησης άγριων μανιταριών, παρουσιάζονται στο διαδικτυακό τόπο Mushring.com.

Το σκεπτικό
Την ομάδα του Mushring, αποτελούν επιστήμονες Μετεωρολόγοι, Γεωπόνοι και Μηχανικοί Υπολογιστών, καθώς και άτομα με μεγάλη εμπειρία στον εντοπισμό και τη συλλογή άγριων μανιταριών.
Η αναζήτηση άγριων μανιταριών δεν είναι εύκολη υπόθεση, τονίζει ο Χρήστος Παπαδήμας στο ΑΠΕ και παραθέτει τον προβληματισμό που οδήγησε την ομάδα των ερευνητών στην δημιουργία του εργαλείου. Μία από τις πρώτες και ιδιαίτερα σημαντική δυσκολία, όπως αναφέρει, που παρουσιάζεται, είναι η σωστή εκτίμηση του χρόνου και του τόπου, όπου θα ευδοκιμήσουν τα άγρια μανιτάρια.
Η συντονίστρια της ομάδας του Mushring, Ευτυχία Μακρή, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Και εμείς κάποτε, ως λάτρεις της φύσης και των άγριων μανιταριών, προσπαθούσαμε να μαντέψουμε αν στο δάσος που επρόκειτο να επισκεφτούμε θα είχαν ευδοκιμήσει μανιτάρια. Επειδή, ασφαλώς και δεν εξορμούσαμε μόνο στα γνώριμα δάση της περιοχής μας, σκεφτήκαμε αρχικά από καθαρά προσωπική ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα εύχρηστο εργαλείο πρόγνωσης ευδοκίμησης μανιταριών, για να μπορούμε να προγραμματίζουμε με ασφάλεια τις μακρινές εξορμήσεις μας και φυσικά αυτές να στέφονται πάντοτε από απόλυτη επιτυχία».
Όπως αναφέρει το μέλος της ομάδας Δρ Ηλίας Χούσος, «η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εξειδικευμένες γνώσεις των μελών του Mushring, αλλά και στην αγάπη τους τόσο για τα άγρια μανιτάρια όσο και για τις εξορμήσεις στη φύση».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ