«Η φύλαξη των συνόρων, ανόητη πολιτική για την Κυβέρνηση»!

on .

SYNORIAKOI

• Εντείνονται καθημερινά οι διαμαρτυρίες και πληθαίνουν τα αιτήματα για την ασφάλεια των παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου.
Αποκορύφωμα η προγραμματισθείσα για τη Δευτέρα το απόγευμα ευρεία συνάντηση στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με πρωτοβουλία Ομοσπονδίες Αδελφοτήτων αποδήμων από ακριτικά χωριά των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας.
Την ίδια ώρα, πάντως ένα προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει τις «μύχιες» σκέψεις που επικρατούν σε ένα τουλάχιστον τμήμα των Κυβερνητικών στελεχών για τη φύλαξη των συνόρων και την προστασία των εναπομεινάντων κατοίκων στα παραμεθόρια χωριά και των περιουσιών τους.
Πρόκειται για τον βουλευτή και  εκπρόσωπο Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό της Κυβέρνησης (και πολυπροβεβλημένο στέλεχος),  Γιώργου Κυρίτση, που   δήλωνε «ότι τόσο εκείνος όσο και η Κυβέρνησή του, θεωρούν τη φύλαξη των συνόρων της χώρας μια ανόητη πολιτική»! Δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που απέδωσε «κυνισμό» στον κ. Κυρίτση, η δήλωση του οποίου είχε και συνέχεια, καθώς- με αφορμή το μεταναστευτικό- είπε «πως η Κυβέρνηση δεν είναι αλληλέγγυα σε μια Ευρώπη που εφαρμόζει ελέγχους φύλαξης σε οποιονδήποτε επιθυμεί να εισέλθει παράνομα σε αυτήν»!
Οι δηλώσεις αυτές, προκαλούν έντονο προβληματισμό στους κατοίκους των ακριτικών χωριών μας, που βιώνουν έντονα προβλήματα ανασφάλειας από τις παράνομες διακινήσεις μεταναστών, αλλά και ναρκωτικών, προβληματισμό που έχει να κάνει κυρίως με την ειλικρίνεια των προθέσεων άλλων κυβερνητικών παραγόντων που υπόσχονται, αλλά δεν υλοποιούν μέτρα ενίσχυσης της φύλαξης της παραμεθορίου περιοχής.
Στην Κόνιτσα
Τις τελευταίες ημέρες πάντως κάτι φαίνεται να κινείται στην ακριτική Κόνιτσα, αρκεί να έχει διάρκεια και αποτέλεσμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου, άρχισαν προετοιμασίες για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του φυλακίου στο Πληκάτι. Το γεγονός αυτό, σημειώνει ο Δήμαρχος, σε συνδυασμό με την παραμονή όλου του προσωπικού του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως Αστυνομικός Σταθμός είναι μια σημαντική εξέλιξη, η οποία θα επιδράσει θετικά στην ψυχολογία των κατοίκων. Ο Δήμαρχος προσθέτει ακόμη ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε να υλοποιηθούν σταδιακά όλες οι προτάσεις της «προκειμένου να δημιουργηθεί το απαιτούμενο κλίμα ασφάλειας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την οποιαδήποτε επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα των δημοτών, αλλά κυρίως για τη χωρίς φόβο διαβίωσή τους στα αγαπημένα ακριτικά χωριά μας».
Στο Δήμο Πωγωνίου
Ο  δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης σε συνάντηση που είχε με κλιμάκιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αποτελούνταν από την κ. Ελπινίκη Μπάρκα, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και τους Γεώργιο Νανάκη (Συντονιστή Π.Ε. Ιωαννίνων) και Ευάγγελο Κουτσή (Μέλος της Συντονιστικής) έθεσε το θέμα της ασφάλειας, αλλά και διάφορα άλλα ζητήματα όπως οι παρεμβάσεις της ΜΟΜΚΑ σε δύσβατες περιοχές, για το νέο Πολεμικό Μουσείο και το Πάρκο Ιστορίας, ως επίσης και τους δασικούς χάρτες. «Το αίσθημα ασφαλείας πρέπει να επιστρέψει, και ζητούμε την παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων σε αυτή την κατεύθυνση, με αύξηση της αστυνόμευσης και φύλαξης καθώς και διατήρηση και επάνδρωση όλων των φυλακίων», τόνισε ο Δήμαρχος για το θέμα της ασφάλειας. Απάντηση βέβαια δεν δόθηκε, ούτε και μπορούσε να δοθεί από ένα κλιμάκιο τοπικών στελεχών του συγκυβερνώντος κόμματος, παρά μόνο στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν ότι «η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα».
Συνάντηση είχε το κλιμάκιο των ΑΝΕΛ χθες και με το δήμαρχο Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, σημειώνουν ότι «συμφωνήθηκε και επιβεβαιώθηκε μελλοντική συνάντηση, ώστε να συζητηθούν (εκτός της ενίσχυσης των υπαρχόντων στρατιωτικών φυλακίων) και άλλα επίκαιρα θέματα που αφορούν το Δήμο Κόνιτσας»!

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ