Εντείνονται οι αντιδράσεις για τους δασικούς χάρτες

on .

DASIKOS XARTHS

• «Βροχή» πέφτουν τα παράπονα πολιτών και αγροτών – κτηνοτρόφων για τους Δασικούς Χάρτες που ανήρτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και που όσο περνάει ο καιρός προκύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα τόσο με τους βοσκοτόπους, όσο ακόμη και με περιουσίες ιδιωτών!
Στην περιοχή μας βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις, οι οποίες επιχειρούν να εντοπίσουν τα «αγκάθια» που προκύπτουν, με σχεδόν όλους, κατοίκους και τοπικούς φορείς, να ζητούν από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει από την αρχή το θέμα. Μετά τα Γιάννενα, το Πωγώνι και τη Ζίτσα, το βράδυ της Πέμπτης σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ζαγορίου για τους δασικούς χάρτες, διάχυτος ήταν ο προβληματισμός όσων συμμετείχαν. Αντίστοιχη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα και στο Δήμο Δωδώνης.
Στο Δήμο Ζαγορίου
Η ημερίδα στους Ασπραγγέλους πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία Δήμου Ζαγορίου και Δ/νσης Δασών,  ενώ «τρέχει» από τις 24 Φεβρουαρίου η προθεσμία των δυο μηνών για υποβολή αντιρρήσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται να ετοιμάζει σειρά τροπολογιών για να λυθούν τα πολλά προβλήματα που προέκυψαν.
Ο προβληματισμός, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ήταν διάχυτος και τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν αυτό των βοσκοτόπων και τι θα γίνει με τις επιλέξιμες εκτάσεις για να λαμβάνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις, τα όρια των οικισμών και το κόστος για τις αντιρρήσεις, καθώς και για τα στενά χρονικά όρια για την υποβολή τους. Γενικότερα, πάντως, ήταν πολλές και έντονες οι αντιδράσεις για την διαδικασία που επιλέχθηκε και φέρνει πολλούς μικροϊδιοκτήτες στη δύσκολη θέση να αποδείξουν με υψηλό κόστος ότι τα χωράφια τους, που έχουν εγκαταλειφθεί από δεκαετίες, δεν είναι δάσος ή δασική έκταση.
Ο Διευθυντής της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων, Παναγιώτης Μάνης και η αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων & Υπεύθυνη Λειτουργίας του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) για την Π.Ε. Ιωαννίνων, Δασολόγος, Ελένη Βάκκα για ακόμη μια φορά επανέλαβαν, χωρίς όμως και να μπορούν να πείσουν, ότι πρόκειται μόνο για χαρακτηρισμό εκτάσεων και όχι για το ιδιοκτησιακό και τόνισαν την αναγκαιότητα της σύνταξης δασολογίου, ώστε να ακολουθήσει το Κτηματολόγιο με τις πρώτες εγγραφές να πρέπει να γίνουν τον Φεβρουάριο του 2018.
Κατεξοχήν δασική περιοχή
Σχεδόν το 1 εκ. στρέμματα από τα 4.977.690,276 στρέμ. που είναι η συγκεκριμένη ανάρτηση για το νομό Ιωαννίνων, αφορούν το Δήμο Ζαγορίου, μια κατεξοχήν δασική περιοχή με ελάχιστες χορτολιβαδικές εκτάσεις, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ζητώντας να ισχύσουν για τον χαρακτηρισμό οι χάρτες με βάση αεροφωτογραφίες του 1945 (όπως ζητά και η Περιφέρεια).
Επίσης ο Δήμαρχος Ζαγορίου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να δοθεί λύση με τις εκτάσεις που αφορούν τους κτηνοτρόφους και συνολικά τους αγρότες για τις ενισχύσεις που λαμβάνουν και χαρακτήρισε ως υψηλό το κόστος για την υποβολή αντιρρήσεων.
Να δοθεί παράταση
Για επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και εισπρακτικό χαρακτήρα έκανε λόγο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, ζητώντας να δοθεί παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων και να αντιμετωπιστεί και το θέμα των μη οριοθετημένων οικισμών.  
Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο καταγόμενος από το Ζαγόρι, Περιφερειακός Σύμβουλος, Νικόλαος Καττής, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής και της ΕΝ.Π.Ε για παράταση έξι μηνών, ώστε να διορθωθούν λάθη και να δοθεί λύση τόσο με τις ιδιοκτησίες, όσο και με τις βοσκήσιμες εκτάσεις που συνδέονται άμεσα με τις αγροτικές ενισχύσεις, καθώς και με το κόστος για τις αντιρρήσεις.
Ημερίδα στο Δήμο Δωδώνης
Ανάλογη ημερίδα διοργανώνεται μεθαύριο Δευτέρα, ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης, στο κεντρικό Δημαρχείο στην Αγία Κυριακή.
Ο Δήμος Δωδώνης έγκαιρα είχε αναδείξει τα προβλήματα που ανακύπτουν από τους δασικούς χάρτες, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποσυρθούν και να διορθωθούν ώστε να αποφευχθεί το κόστος των ενστάσεων και συνάμα ο κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων για τον κτηνοτροφικό κόσμο.
Ετοιμάζονται τροπολογίες
Την ίδια ώρα και ενώ αυξάνονται οι αντιδράσεις πανελλαδικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ετοιμάζει τροπολογίες, προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα που ανακύπτουν. Κύριος στόχος, σύμφωνα με το «Έθνος», είναι να μην εξαιρεθούν από τις ενισχύσεις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα επιδοτούμενων εκτάσεων, οι οποίες εμφανίζονται πλέον ως δασικές.
Η πρώτη ρύθμιση, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, θα αφορά τα παρανόμως εκχερσωμένα. Η σκέψη είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την εξαγορά τους (π.χ. με κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής οικονομοτεχνικής μελέτης κ.λπ.).
Η δεύτερη ρύθμιση θα αφορά στα πρόδηλα σφάλματα. Σαφής πρόθεση όλων είναι τα προβλήματα να επιλυθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να υποχρεώνεται ο πολίτης στην υποβολή αντίρρησης, άρα και στην καταβολή του σχετικού τέλους, το οποίο αυξάνεται κλιμακωτά, από 10 έως 3.300 ευρώ, ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ