Προσφορά ζωής για νεογνά στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων!

on .

ANAPNEYSTHRAS EPISHMOI

• Προσφορά ζωής στην κυριολεξία είναι η δωρεά από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πάνος και Χρυσηίδα 4Life» ενός υπερσύγχρονου αναπνευστήρα που έρχεται να καλύψει ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Η επίσημη παράδοση της συσκευής έγινε χθες και η ικανοποίηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου και των στελεχών της Παιδιατρικής Κλινικής ήταν έκδηλη, καθώς ο αναπνευστήρας εκτιμάται πως θα καλύπτει τις ανάγκες περίπου 500 νεογνών το χρόνο, κυρίως πρόωρων βρεφών, όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα και τα Νησιά του Ιονίου!
Η συσκευή άξιας περίπου 16.500 ευρώ, προστίθεται σε τρεις ακόμη αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας που απέκτησε πρόσφατα η ίδια μονάδα, οι δύο μέσω του Νοσοκομείου και η μία μέσω άλλης μίας δωρεάς. Φυσικά οι ελλείψεις δεν τελειώνουν εδώ. Θα ακολουθήσει η ανανέωση και των υπόλοιπων αναπνευστήρων της μονάδας με συσκευές πιο σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια κάλυψης των κενών της μονάδας σε ιατρικό προσωπικό.

«Θα κοιμούνται ήσυχοι…»
Ο Διευθυντής της Μονάδας Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Γιάπρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους της Οργάνωσης «Πάνος και Χρυσηίδα 4Life» για τη δωρεά του αναπνευστήρα, «μίας συσκευής υψηλής τεχνολογίας, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αναπνοής εκατοντάδων νεογέννητων μωρών με ιδανικό τρόπο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έκανε έκκληση για περαιτέρω ενίσχυση της μονάδας με σύγχρονα μηχανήματα που αντικαθιστούν παλαιά, καθώς η τεχνολογία καλπάζει, αλλά και με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, αφού σήμερα έχουν απομείνει μόλις τρία μόνιμα στελέχη έναντι επτά που υπηρετούσαν σ’ αυτή μέχρι πρόσφατα και κάλυπταν οριακά τις απαιτήσεις. «Με την ενίσχυση της Εντατικής Νεογνών η Ηπειρώτικη οικογένεια θα συνεχίσει να κοιμάται ήσυχη όταν μια νέα ζωή κυοφορείται και ετοιμάζεται να έρθει στον κόσμο είτε κανονικά είτε πρόωρα, όπως συμβαίνει εδώ και 27 χρόνια που η μονάδα αυτή λειτουργεί», κατέληξε ο κ. Γιάπρος.

Άλλες δηλώσεις
• Ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Φώτης Βάββας έκανε λόγο για μία μονάδα που είναι μοναδική στο είδος της σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, η οποία εξυπηρετεί περίπου 500 νεογνά το χρόνο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Διοίκησης για την ενίσχυσή της, μεταξύ των οποίων η εξασφάλιση μίας θέσης επικουρικού γιατρού για τρία χρόνια και το αίτημα για δύο θέσεις επιμελητών β’. «Τέτοιες ενέργειες προάγουν τον ανθρωπισμό και τον εθελοντισμό. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και να εκσυγχρονίσουμε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της μονάδας», σημείωσε με έμφαση.
• Ο Πρόεδρος του Παιδιατρικού Τομέα του Π.Π.Γ.Ν.Ι. Νίκος Χαλιάσος διαβεβαίωσε τους υπεύθυνους της οργάνωσης «Πάνος και Χρυσηίδα 4Life» ότι «η προσφορά τους θα πιάσει τόπο και η δουλειά που θα γίνεται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών θα είναι ακόμα καλύτερη με την καινούριο αναπνευστήρα».
• Η νέα Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Γιούλα Μητροκώστα συνεχάρη τη δωρήτρια Μ.Κ.Ο. εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου τονίζοντας πως «θα σταθούμε αρωγοί σε θέματα υγείας, παιδείας και σε ό,τι γίνεται για το καλό του κοινωνικού συνόλου».
• Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έκανε λόγο για κοινωνική προσφορά μεγάλης αξίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η οποία δίνει την αφορμή «να ξαναδούμε τις σχέσεις των Ελλήνων της διασποράς με την Ήπειρο». Ευχαρίστησε τη Μ.Κ.Ο. για τη δωρεά του αναπνευστήρα, σημειώνοντας πως «έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ την κοινωνική αλληλεγγύη».
 • Συγκινημένη η Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Διώνη Βαρδάκα τόνισε χαρακτηριστικά: «Aισθάνομαι μεγάλη χαρά που καταφέραμε να κάνουμε αυτή τη δωρεά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά από σχετικό αίτημα που μας είχε υποβληθεί. Τα χρήματα τα μαζέψαμε με δύο εκδηλώσεις που διοργανώσαμε, ένα μπαζάρ στην Αθήνα και μία συναυλία στις Βρυξέλλες. Είναι μία συγκινητική στιγμή αυτή. Η οργάνωσή μας ιδρύθηκε στη μνήμη δύο νέων που χάθηκαν και βοηθάμε παιδιά που είναι σε ανάγκη. Εδώ στην Ήπειρο είναι η πρώτη δράση που κάνουμε. Αν χρειαστεί, θα ξαναβοηθήσουμε».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ