Αρχίζει νέος κύκλος εμβολιασμού για την οζώδη δερματίτιδα

on .

OZODH DERMATITIDA1

• Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ηπείρου, προκειμένου να προχωρήσουν έγκαιρα στον εμβολιασμό των βοοειδών για την οζώδη δερματίτιδα.
Τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν στην Κέρκυρα, ως και ένα που επιβεβαιώθηκε πέρυσι σε αγελαδοτροφική μονάδα σε περιοχή της Πρέβεζας, κινητοποίησαν και τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, που χθες έδωσαν μαζικό «παρών» στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Γιάννενα.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης επέστησε την προσοχή όλων των κτηνοτρόφων στον έγκαιρο εμβολιασμό, ο οποίος, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον των ιδίων, αλλά και της τοπικής οικονομίας.  Αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της ζωονόσου, αλλά και για το πρόγραμμα εμβολιασμού,  δόθηκαν από τους κτηνιάτρους της Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Με δεδομένο τον εντοπισμό κρουσμάτων της ζωονόσου στην Κέρκυρα, οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από τους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι άλλοι δύο νομοί.  
Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάϊο αρχής γενομένης από τα ζώα που συμπλήρωσαν δεκάμηνο – δωδεκάμηνο από τον πρώτο εμβολιασμό, χρόνος που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στους εμβολιασμούς.  Να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι δεν επιβαρύνονται οικονομικά, αφού το κόστος των εμβολίων καλύπτεται από το Δημόσιο.  
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κτηνιάτρων, φέτος αναμένεται να περιοριστούν οι δυσκολίες ως προς τους εμβολιασμούς, καθώς η εκκαθάριση των αδρανών ή των μητρώων με βοοειδή που πλέον δεν ανήκαν στις εκμεταλλεύσεις έχει εκκαθαριστεί κατά την περυσινή περίοδο.
Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης υπέδειξε στους κτηνοτρόφους να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών, ώστε να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο περιέχονται ανακρίβειες ως προς τις εκτάσεις που χρησιμοποιούν, επανέλαβε δε το αίτημά του για ανάκλησή τους, προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ