Η Ελλάδα «έχασε» το πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία!

on .

FROUTA

• Ούτε ένα ευρώ δεν μπόρεσε να απορροφήσει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία επειδή όπως αναφέρει η Κομισιόν στο EURACTIV.com, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά στο κάλεσμα που απεύθυνε.
Το πρόγραμμα ήταν συνολικού ύψους  150.000.000 ευρώ για την περίοδο 2015 -2016 και σε αντίθεση με την Ελλάδα η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία έχουν απορροφήσει το σύνολο των πόρων, η Κύπρος το 84,8%, η Κροατία το 96.9%.
Η σχετική αποκάλυψη έγινε μετά από ερώτηση που  κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι «Από τον σχετικό πινάκα κατανομής και απορρόφησης των συγκεκριμένων πόρων ανά κράτος μέλος προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει μηδενική απορρόφηση για την ίδια περίοδο». Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρεται και στις επιπτώσεις που είχε αυτή  η αδυναμία, στις Ελληνικές Αγροτικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο καθώς τέτοια προγράμματα είναι δυνατόν να καλύψουν ζημιές που έχουν προκύψει λόγω των κεφαλαιακών έλεγχων και του ρωσικού εμπάργκο.  
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε στο EURACTIV: «Η Ελλάδα ενημέρωσε για την πρόθεσή της να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία για τη σχολική περίοδο 2015/2016 που αφορά στην κατανομή 3.143 εκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνόδευσαν την Ελλάδα καθ’ ολη τη διάρκεια της διαδικασίας όπως κάνουν με κάθε άλλο κράτος - μέλος. Ωστόσο, δεν υπεβλήθησαν προσφορές στο κάλεσμα επιλογής ενός φορέα που θα προμηθευτεί τα φρούτα και τα λαχανικά».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ