«Η θέση της γυναίκας βελτιώνεται σταδιακά και στη χώρα μας...»

on .

MYZHTHRA MARIA

• Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, θυμόμαστε τους αγώνες της γυναίκας για ισότητα στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τα στοιχεία για την ανέλιξή τους σε ηγετικές θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης. Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την ελαστικοποίηση  των  εργασια κών σχέσεων.
Θα αποτελούσε σημαντικό γεγονός, εάν του χρόνου, τέτοια μέρα, αναφέρονταν συγκεκριμένες περαιτέρω κατακτήσεις των γυναικών...
Για τη σημερινή ημέρα μιλάει στον «Π.Λ.» η κ. Μαρία Μυζήθρα, η διεύθυνουσα Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, η δυναμική γυναίκα που ανέλαβε πρόσφατα το «τιμόνι» της.

Η Συνέντευξη
• 8 Μαρτίου γιορτάζεται παγκοσμίως η Ημέρα της Γυναίκας. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς τη γιορτή; Τι μηνύματα σας στέλνει κα Μυζήθρα;
- Κατ’ αρχήν μηνύματα ιστορικά. Να θυμηθούμε πως η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα εορτασμού για τις γυναίκες σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από 15.000 περίπου λευκοντυμένες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαιότερες αμοιβές. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 στις ΗΠΑ, ενώ από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Φοβάμαι πως σήμερα τα μηνύματα που εκπέμπονται έχουν χάσει το αρχικό πολιτικό υπόβαθρο και περιγράφουν μία κοινωνική εκδήλωση με προσφορά λουλουδιών και δώρων από τους άνδρες προς τις γυναίκες. Κάτι ας πούμε σαν την εμπορική γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Και όμως, μετά από ενάμισυ αιώνα, το πρωταρχικό μήνυμα εξακολουθεί να έχει αιτίες και υπόβαθρο παρά τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας.

• Πριν από λίγες δεκαετίες, το φεμινιστικό κίνημα διεκδικούσε την ισότητα. Σήμερα τι πιστεύετε πώς έχει αλλάξει;
- Στις δυτικού τύπου κοινωνίες πράγματι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά τη θέση των γυναικών τόσο στην οικογένεια όσο και στην εργασία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε όλο τον πλανήτη. Τα δελτία ειδήσεων καθημερινά περιγράφουν περιστατικά και εικόνες εξαθλίωσης και βάρβαρης μεταχείρισης γυναικών που τολμούν να συμπεριφερθούν «διαφορετικά» από το κοινωνικό πρότυπο που επικρατεί σε αυτές τις περιοχές.
Στην Ελλάδα τόσο η εργατική νομοθεσία όσο και το οικογενειακό δίκαιο έχουν προσαρμοστεί ώστε να εξασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση. Η γενική κουλτούρα της χώρας μας και η εκπαίδευση υποστηρίζουν και προωθούν την εξάλειψη των όποιων ανισοτήτων. Και αν ακόμη τα ποσοστά παρουσίας των γυναικών σε θέσεις υψηλής διοικητικής ευθύνης στη χώρα μας είναι χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο αυτό σταδιακά βελτιώνεται.

•  Τι σημαίνει για εσάς ισότητα και ίσες ευκαιρίες;
- Σωστά το επισημαίνετε ότι είναι άλλο η ισότητα και άλλο οι ίσες ευκαιρίες.
Προσωπικά εκτιμώ ότι σημαντικότερο είναι το δεύτερο. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει τις ευκαιρίες που θα τον βοηθήσουν να αναδείξει τις προσωπικές του δεξιότητες, να δημιουργήσει την προσωπικότητά του, να κτίσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία και να διαμορφώσει το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον σύμφωνα με τις αξίες του. Και είναι η Πολιτεία που θα πρέπει να εξασφαλίζει τα μέσα. Ίσες ευκαιρίες και δικαίωμα στην μόρφωση, την υγεία, την ατομική βελτίωση και ανάπτυξη.
Όταν αυτά εξασφαλιστούν τότε η ισότητα θα είναι κάτι αυτονόητο.

• Τι επίδραση έχουν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις στην οικογένεια;
- Είναι δεδομένο ότι ο αυξημένος χρόνος απασχόλησης με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι χρόνος που λείπει από την οικογένεια. Αυτό όμως ισχύει το ίδιο για τους άνδρες και τις γυναίκες. Στο παιδί πιστεύω ότι το ίδιο σημαντική είναι η απουσία της μητέρας από αυτή του πατέρα. Το σημαντικό είναι οι υποχρεώσεις της οικογένειας να μοιράζονται σε όλα τα μέλη της ανάλογα με τη δυνατότητα του καθενός και όχι ανάλογα με το φύλο. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί η οικογένειά μου με υποστήριζε πάντα και εξακολουθεί να με υποστηρίζει στις αυξημένες υποχρεώσεις που μου δημιουργεί η επαγγελματική μου σταδιοδρομία.
Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι δεν μπορώ να κάνω για τον εγγονό μου αυτό που έκανε η δική μου μητέρα για τα παιδιά μου.

• Και το τελευταίο ερώτημα κα Μυζήθρα. Αντιμετωπίσατε προβλήματα με τους συνεργάτες σας, λόγω του φύλου σας; Με τους συναδέλφους σας;
- Αναπτύχθηκα επαγγελματικά σε ένα περιβάλλον που ήταν σχολείο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με εδραιωμένες αρχές επαγγελματικής ηθικής. Την Εθνική Τράπεζα.
Όχι, λόγω του φύλου μου δεν αντιμετώπισα προβλήματα ούτε με τους συνεργάτες μου ούτε με τους συναδέλφους μου, ανεξάρτητα αν ήταν προϊστάμενοι ή υφιστάμενοί μου. Ανήκω μάλιστα στην γενιά εκείνη που έζησε την αλλαγή και έκανε τη μεγάλη διαφορά στη συμμετοχή των γυναικών στελεχών στις ανώτερες και ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας.
Και για να μην ακουστεί αυτό σαν κάτι το εύκολο και αυτονόητο πρέπει να προσθέσω την πεποίθησή μου ότι δεν αρκεί το περιβάλλον να επιτρέπει την ισότιμη μεταχείριση και επαγγελματική ανάπτυξη μιας γυναίκας. Χρειάζεται και η ίδια να καταβάλει, αν όχι μεγαλύτερη, τουλάχιστον την ίδια προσπάθεια με τους άνδρες συναδέλφους της ώστε να αποκτήσει τις αναγκαίες δεξιότητες και προσόντα. Χρειάζεται η ίδια να δείχνει μία θετική και απαιτητική στάση στις διεκδικήσεις μιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Και αυτό είναι θέμα χαρακτήρα και προσωπικότητας.

* * *

Βιογραφικά στοιχεία

Η Μαρία Μυζήθρα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Στατιστική στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, πήρε Master στο Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επαγγελματική εξειδίκευση στο Banking από το Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi του Μιλάνο.
Άρχισε να εργάζεται από τα φοιτητικά της χρόνια. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς και γνωρίζει σε βάθος τη σημερινή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων, mentor & Coash.
Ασχολήθηκε αρκετά χρόνια με τη συμβουλευτική επιχειρήσεων και είναι συνεργάτης Εμπειρογνώμων για τραπεζικά θέματα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Είναι παντρεμένη με τον αρχιτέκτονα Διονύση Ευθυμίου και έχουν δύο παιδιά και ένα εγγόνι.
Σήμερα είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ