Δηλητηριασμένα δολώματα σκοτώνουν και γλάρους

on .

DOLOMATA GLAROI

• Την εξολόθρευση σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας που διαβιούν στην Παμβώτιδα προκαλεί η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων σε περιοχές περιμετρικά της λίμνης, τα οποία προορίζονται για τα αδέσποτα αλλά και για άγρια ζώα που προκαλούν ζημιές σε κοπάδια και καλλιέργειες.
Το πρόβλημα που οξύνεται την περίοδο της άνοιξης και το φθινόπωρο αναδεικνύει με ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, με αφορμή το θάνατο ενός ασημόγλαρου από δόλωμα, προειδοποιώντας πως η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Εντοπίστηκε γλάρος
Για την ύπαρξη ενός «τραυματισμένου» γλάρου στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων ειδοποιήθηκαν πρόσφατα το Δασαρχείο Ιωαννίνων και ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας.Οι φύλακες του Φορέα μετέβησαν άμεσα στο χώρο για τη συλλογή του πτηνού, το μετέφεραν στο Δασαρχείο όπου διαπιστώθηκαν συμπτώματα δηλητηρίασης και, παρά τις προσπάθειες, ο γλάρος δεν τα κατάφερε.

Γιατί βάζουν δολώματα
Σε χθεσινή του ανακοίνωση με αφορμή το τελευταίο αυτό περιστατικό ο Φορέας Παμβώτιδας επισημαίνει πως τα κύρια κίνητρα για τη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, ιδιαίτερα εντός κατοικημένων περιοχών, είναι η εξολόθρευση αδέσποτων ζώων. Συχνά όμως σε αγροτικές και δασικές περιοχές σκοπεύουν και στην εξάλειψη ζημιών που προκαλούνται από τα λεγόμενα «επιβλαβή» είδη (λύκος, αρκούδα, αλεπού κ.λπ.) στο ζωικό κεφάλαιο και τη φυτική παραγωγή, η πίεση που ασκούν στα θηράματα (π.χ. η θήρευση του λαγού από την αλεπού) και οι προσωπικές αντιδικίες μεταξύ χρηστών γης με συνηθέστερη αυτή μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών. Παράλληλα, τα δηλητηριασμένα δολώματα στοχεύουν πολύ συχνά στην εξόντωση σκύλων, κυρίως αδέσποτων αλλά και ποιμενικών ή κυνηγετικών, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών.

Θύματα και πουλιά
Δυστυχώς, τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, χωρίς να αποτελούν στόχο, συγκαταλέγονται στην ομάδα άγριας πανίδας που πλήττεται περισσότερο απ’ τα παράνομα δολώματα (30% του συνόλου των δηλητηριασμένων ζώων).
Αυτός είναι ο κύριος λόγος της καταστροφικής πληθυσμιακής μείωσης των χρήσιμων αυτών ειδών που αποτελούν τους «φυσικούς καθαριστές», αφού εξαφανίζουν ατελώς τα ψοφίμια από την ύπαιθρο, όπως σημειώνει ο Φορέας Παμβώτιδας. Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει ως αποτέλεσμα την μαζική θανάτωση των αρπακτικών που αναπαράγωνται με πολύ αργούς ρυθμούς και έτσι τελικά την αύξηση των ανταγωνιστικών σαρκοφάγων θηλαστικών, ένας φαύλος κύκλος που εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εξαιρετικά τοξικές και απαγορευμένες.
Η πρακτική αυτή έχει έτσι τελικά αρνητικές επιπτώσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες της υπαίθρου.

Ο νόμος τιμωρεί…
Ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται ρητώς από το ελληνικό δίκαιο, λόγω των εκτεταμένων αρνητικών επιπτώσεων που προξενεί η πρακτική αυτή στη βιοποικιλότητα και ειδικότερα στα σπάνια και απειλούμενα είδη της άγριας πανίδας καθώς και στην δημόσια υγεία». Καταλήγει δε, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση του φαινομένου, τηλεφωνώντας στη δασική υπηρεσία και καταγγέλοντας το γεγονός της τυχόν τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων εφόσον κάτι τέτοιο πέσει στην αντίληψή τους.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ