Παραδόθηκε η πρόταση για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

on .

KALLIKRATHS TAMPELA

• Με τον Υπουργό Π. Σκουρλέτη να εκδηλώνει την αλαζονεία του, την ΚΕΔΕ να διαμαρτύρεται και την Αντιπολίτευση να καταγγέλλει απόπειρα κομματικής άλωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραδόθηκε (και ανακοινώθηκε) επίσημα στον Υπ. Εσωτερικών η πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».
Πρόκειται για ένα πόνημα 442 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει την πρόταση της κυβέρνησης στον σχετικό διάλογο που θα ακολουθήσει με τα κόμματα και τους φορείς, ενώ το υπουργείο φιλοδοξεί έως τα μέσα του έτους οι αλλαγές να έχουν λάβει τη μορφή νομοθετήματος. Ωστόσο ο Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, επιδεικνύοντας αλαζονική στάση,  έσπευσε χθες να «προσγειώσει» όσους πιστεύουν ότι οι προτάσεις τους θα γίνουν και δεκτές, καθώς κατέστησε σαφές, ότι «ως κυβέρνηση κρατάμε το δικαίωμα να νομοθετούμε και θα κριθούμε γι’ αυτό».
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, μετά από συνάντηση που είχε με τον βουλευτή, Τομεάρχη Εσωτερικών, της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη, εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη διαμαρτυρία του για την εμμονή της Κυβέρνησης, να αγνοεί συστηματικά την Ένωση, προσθέτοντας ότι  η μεταρρύθμιση που θέλουν οι Δήμοι «πρέπει να έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού επιτελικού Κράτους, με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Κι όχι τη διάλυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, του μοναδικού ίσως θεσμού του Κράτους που έμεινε όρθιος στα χρόνια της κρίσης, στηρίζοντας την καθημερινότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τη μετατρέψει σε κομματικό λάφυρο».
Ιδιαίτερα επικριτικός για τα σχέδια της Κυβέρνησης, ήταν και ο κ. Βορίδης, που μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι η Κυβέρνηση, «μετά τη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οργανώνει και τρίτη απόπειρα κομματικής άλωσης αυτή τη φορά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απλή αναλογική, αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δημάρχους, άτυπα λαϊκά συμβούλια και κομισάριοι Γραμματείς στους Δήμους, συνθέτουν το σκηνικό διάλυσης και χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης, με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες. Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην υιοθετηθούν τέτοιου είδους ρυθμίσεις».

Ο Υπουργός
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Π. Σκουρλέτης δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις πολιτικές σκοπιμότητες που υποκρύπτουν οι προτάσεις της Επιτροπής, τις οποίες ήδη- και πριν τεθούν σε διάλογο- φαίνεται ότι τις υιοθετεί πλήρως: «Θέλουμε – είπε- να δώσουμε αρμοδιότητες και να ξεφύγουμε από το κράτος – αφέντη που θέλει να ελέγχει τα πάντα. Δεν μπορούμε όμως να προσφύγουμε στη αφελή άποψη ότι ο κάθε δήμαρχος κάνει ό,τι θέλει. Δεν είναι κανένας πασάς στον τόπο του».
Ο Κώστας Πουλάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου και πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι οι δύο προηγούμενες μεταρρυθμίσεις («Καποδίστριας», «Καλλικράτης») «είχαν γίνει στενός κορσές για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, ενώ άφησαν πολλές εκκρεμότητες που φιλοδοξεί να καλύψει η παρούσα αναθεώρηση».

Οι βασικές αλλαγές
Για το εκλογικό σύστημα προτείνεται ειδικότερα η εκλογή των δημοτικών συμβουλίων με απλή αναλογική με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, ενώ αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία 50% + 1 ψήφο, η εκλογή δημάρχου γίνεται τη δεύτερη Κυριακή.
Δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς, εκτός ΕΕ, δεν δίνεται καθώς δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και υπάρχει σχετική αρνητική απόφαση του ΣτΕ, ενώ προκρίνεται να δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στους πολίτες της ΕΕ και στις περιφερειακές εκλογές.
Η Επιτροπή ζητεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές (με το ισχύον σύστημα ο α’ γύρος διεξάγεται μία Κυριακή προ των ευρωεκλογών) και να διεξάγονται κάθε τέσσερα -αντί για πέντε- χρόνια περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, όπως συνέβαινε πριν από τον «Καλλικράτη».
Προτείνεται, επίσης, η κατάργηση των σημερινών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ως δομών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και τη θέση τους να διαδεχτούν συμβούλια στα όρια των σημερινών δημοτικών ενοτήτων, δηλαδή των δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν με τον Καλλικράτη. Για τις περιφέρειες προτείνεται η διατήρηση της Περιφερειακής Ενότητας και η κατάργηση του θεσμού του άμεσα εκλεγόμενου χωρικού αντιπεριφερειάρχη.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ