Σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον από κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων

on .

HMERIDES PLASTIKA

• Σοβαρές επιπτώσεις σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και γενικότερα στο περιβάλλον έχουν οι άδειες πλαστικές συσκευασίες από φυτοφάρμακα που διασπείρονται παντού σε περιοχές όπου υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Ειδικά για την Παμβώτιδα, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς η λίμνη δέχεται διαχρονικά τα υπολείμματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αναπτύσσονται περιφερειακά, με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση των νερών της.
Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι απαιτείται ευαισθητοποίηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε αυτό να περιοριστεί μαζί με τις συνέπειές του, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η διοργάνωση στους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας ενός διημέρου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα την ορθή διαχείριση των κενών πλαστικών συσκευασιών από φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Δηλώσεις με αφορμή την πραγματοποίησή τους έκαναν χθες στελέχη των δύο Δήμων.

Ποιοι φορείς συμμετέχουν
Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης & Ανακύκλωσης, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αγροεφοδίων Νομού Ιωαννίνων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων διοργανώνεται το διήμερο ενημέρωσης για τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων.
Απευθύνεται δε, σε παραγωγούς, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, γεωπόνους, υπηρεσιακούς παράγοντες, υπεύθυνους καταστημάτων πώλησης γεωργικών φαρμάκων και γενικότερα σε όλους τους εμπλεκόμενους με τη διαχείριση, χρήση και διακίνηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Στόχος η ευαισθητοποίηση
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όσων χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα που προκύπτουν στο περιβάλλον από τη διασπορά των άδειων πλαστικών συσκευασιών τους, οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας θα πραγματοποιήσουν ημερίδες με θέμα «Ορθή Διαχείριση των Κενών Πλαστικών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών  Προϊόντων». Η πρώτη ημερίδα θα λάβει χώρα αύριο, Σάββατο, ώρα 18.00 στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Παμβώτιδας στον Κατσικά και η δεύτερη μεθαύριο, Κυριακή, την ίδια ώρα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζίτσας.

«Να γίνουμε νοικοκυραίοι…»
Στους στόχους του διημέρου αναφέρθηκαν χθες στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Κατηρτζίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αγροεφοδίων Νομού Ιωαννίνων Μιχάλης Δεβέκος καλώντας ταυτόχρονα όλους εμπλεκόμενους να παρευρεθούν στις ενημερωτικές ημερίδες.
• «Χρυσή ευκαιρία για να γίνουμε νοικοκυραίοι στον τομέα του ο καθένας», χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ζίτσας τις ημερίδες καθώς και την εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης υλικών συσκευασίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα υλοποιηθεί στους δύο Δήμους η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη συλλογή, αποκομιδή και ανακύκλωση των κενών πλαστικών συσκευασιών.
• Σημαντική χαρακτήρισε την ημερίδα από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Κατηρτζίδης τονίζοντας πως «ο Δήμος Ιωαννιτών δείχνοντας για μια ακόμη φορά τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτει θα συνδράμει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην περιβαλλοντική αυτή δράση με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας που είναι και ο αποδέκτης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αναπτύσσονται στις γύρω περιοχές».
• Τους δύο Δήμους που συνδράμουν στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων ευχαρίστησε παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αγροεφοδίων Μιχάλης Δεβέκος παρουσιάζοντας τους βασικούς στόχους του προγράμματος συλλογής και ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα των δύο ημερίδων περιλαμβάνει παρέμβαση από τον Μιχάλη Δεβέκο και κεντρική ομιλία με θέμα «Διαχείριση κενών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων» από τον γεωπόνο του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας Μηνά Πελεκάνο. Στον Κατσικά χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Κατηρτσίδης και στη Ζίτσα ο Μιχάλης Πλιάκος.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ