Σε Ζαγόρι και Δωδώνη πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής

on .

FOTIA PYROSBESTIKH

• Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα εδρεύουν σε Ζαγόρι και Δωδώνη, το καυτό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, για να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Γι’ αυτό και οι δυο Δήμοι αποφάσισαν να παραχωρήσουν κτίρια σε Κουκούλι και Τύρια αντίστοιχα, διευκολύνοντας έτσι το σπουδαίο έργο της Πυροσβεστικής.

Στο Ζαγόρι
Την σχετική, ομόφωνη, απόφαση παραχώρησης του κτιρίου «Αμελικό» στο Κουκούλι έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, κατόπιν εισήγησης της Αντιδημάρχου Αγγελικής Ράπτη.
Είχε προηγηθεί σχετικό έγγραφο, από 16 Φεβρουαρίου, της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου (Γραφείο Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας), στο οποίο τονίζονταν, μεταξύ άλλων, ότι «στα πλαίσια ενδυνάμωσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Υπηρεσίας μας, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, προτιθέμεθα την διασπορά των ομάδων του πεζοπόρου τμήματος της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου», σημειώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί προτεραιότητα η προστασία του Εθνικού Πάρκου Βόρειας  Πίνδου, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ζαγορίου.
Ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Σκούπρας  είδε από κοντά το προς παραχώρηση κτίριο στην είσοδο του χωριού, σε επίσκεψη του με τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου και την αντιδήμαρχο Αγγελική Ράπτη.
Συμφωνήθηκε ότι το κτίριο είναι κατάλληλο για να φιλοξενήσει επτά άτομα του πεζοπόρου τμήματος για Ιούλιο και Αύγουστο της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Υπέρ της παραχώρησης του κτιρίου, που έχει επισκευαστεί και διαθέτει την υποδομή για να υποδεχθεί τους πυροσβέστες, τάχθηκε και ο Τοπικός εκπρόσωπος  της Τ.Κ Κουκουλίου, Λάμπρος Γόγολος, ο οποίος παρίστατο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην Τύρια
Στο μεταξύ, την παραχώρηση του πρώην κοινοτικού γραφείου στην Τύρια, προκειμένου να εγκατασταθεί πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής αποτελούμενο από επτά άτομα, αποφάσισε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, κατά την τελευταία του συνεδρίαση.
Έτσι θα έχει την δυνατότητα της άμεσης κι αποτελεσματικής παρέμβασης σε μία περιοχή όπου έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών.

Το Α.Τ. Δωδώνης
Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Δήμου Δωδώνης, το οποίο θα έχει έδρα την Τύρια.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εγκρίθηκε και η απαιτούμενη πίστωση ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαμόρφωση του κτιρίου.
Ο Δήμος έχει παραχωρήσει στην Ελληνική Αστυνομία, για τις ανάγκες στέγασης του Τμήματος, τον πρώτο όροφο στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Σελλών, θεωρώντας ότι η λειτουργία του θα συμβάλλει στην καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο επαναδιατύπωσε την θέση του, για την ανάγκη παρουσίας τοπικού αστυνόμου στα Δερβίζιανα, όπου λειτουργεί Αστυνομικός Σταθμός, όσο και στις έδρες των υπολοίπων Δημοτικών Ενοτήτων, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ