Τουριστική «ανάσα» στα Γιάννενα χάρη στο τριήμερο της Αποκριάς

on .

TZAMALA KASTRO

• Παραδοσιακά καλό από τουριστική άποψη το τριήμερο της Αποκριάς για τα Γιάννενα και τα ορεινά χωριά του Νομού κι αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα για μία ακόμη φορά φέτος, παρόλο που οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης γίνονται κάθε χρόνο και πιο αισθητές.
Επισκέπτες ήρθαν πολλοί στην περιοχή μας και μαζί με τους Γιαννιώτες αλλά και τους κατοίκους των χωριών ξεφάντωσαν την Κυριακή γύρω από τις Τζαμάλες, ενώ δεν έχασαν την ευκαιρία να γιορτάσουν τα Κούλουμα με κοντινές εκδρομές και συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν τόσο στα Γιάννενα όσο και στους γύρω Δήμους.

Αυξημένη κίνηση
Αυξημένη ήταν η τουριστική κίνηση το τριήμερο Αποκριάς – Καθαράς Δευτέρας στα Γιάννενα, το Ζαγόρι, το Μέτσοβο και σ’ άλλες ορεινές περιοχές του Νομού, οι οποίες προσήλκυσαν και φέτος εκατοντάδες επισκέπτες που βρήκαν ευκαιρία για μία μικρή απόδραση στην περιοχή μας λίγο πριν την έλευση της άνοιξης.
Στην πόλη, η Παραλίμνιος γέμισε ξανά αυτοκίνητα, κυρίως επισκεπτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αυτούς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη να υπερτερούν.
Το τριήμερο έδωσε μία «ανάσα» στους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του τουρισμού γενικότερα, αν και, όπως ανέφερε στέλεχος του κλάδου στον «Π.Λ.», δεν αγγίξαμε τις πληρότητες και τις διανυκτερεύσεις περασμένων ετών, ενώ οι επισκέπτες ψώνισαν σουβενίρ και άλλα είδη με μέτρο και σύνεση!

…Και στα ορεινά
Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε η τουριστική κίνηση το τριήμερο στο Ζαγόρι. Οι πληρότητες σε ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν καλές συνολικά και υψηλές στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ενώ πολλοί ήταν και οι ημερήσιοι επισκέπτες από τα Γιάννενα, άλλες περιοχές της Ηπείρου και από γειτονικούς Νομούς της Μακεδονίας, κυρίως την Καθαρά Δευτέρα για τα Κούλουμα, αφού ο καιρός ήταν καλύτερος.
Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ζαγορίου Έλσα Εξάρχου, οι ξενοδόχοι της περιοχής δούλεψαν αρκετά καλά αυτές τις μέρες, αν και οι διανυκτερεύσεις στα περισσότερα καταλύματα ήταν δύο και όχι περισσότερες. Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε, το Ζαγόρι παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.
Πολλούς επισκέπτες υποδέχθηκε και το Μέτσοβο, όμως κι εδώ οι διανυκτερεύσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία δεν ξεπέρασαν τις δύο βραδιές, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι επισκέφθηκαν την ορεινή κωμόπολη αυθημερόν, για φαγητό, καφέ και βόλτα.

Γλέντι στις Τζαμάλες
Παρά το ψιλόβροχο, Γιαννιώτες και πολλοί επισκέπτες του τριημέρου, γλέντησαν την Κυριακή της Αποκριάς γύρω από τις Τζαμάλες που άναψαν σε κάθε γειτονιά της πόλης. Τα πατροπαράδοτα Γιαννιώτικα έθιμα αναβίωσαν για άλλη μια χρονιά χάρη στις προσπάθειες των Πολιτιστικών Συλλόγων, με τη συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου. Ο κόσμος βγήκε από το πρωί της Κυριακής στους δρόμους, παρακολούθησε το μεγάλο καρναβάλι του Κατσικά (άνω φωτό) και συνέχισε το γλέντι στις Τζαμάλες, γύρω από τις οποίες στήθηκε χορός, ενώ οι Σύλλογοι κερνούσαν κρασί κι εδέσματα. Στις φωτιές της Αποκριάς  και τα Κούλουμα, όπως και σε πολλές αποκριάτικες εκδηλώσεις, συμμετείχαν διασκεδάζοντας μαζί με τους συνδημότες, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, οι Αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Πλήθος στα «Λιθαρίτσια»
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή Γιαννιωτών κάθε ηλικίας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Πνευματικό Κέντρο και ο Δήμος Ιωαννιτών την Καθαρά Δευτέρα στο Πάρκο «Λιθαρίτσια». Φασολάδα, λαγάνα και σαρακοστιανά εδέσματα προσφέρθηκαν σε όλους (κάτω φωτό), ενώ το γλέντι και ο χορός με «ζωντανή» παραδοσιακή μουσική συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα.
Ο Θωμάς Μπέγκας, καλωσόρισε τον κόσμο και μίλησε για την ανάγκη που έχουμε όλοι να ξεδίνουμε και να νιώθουμε τη χαρά τις γιορτής. Όπως είπε, «έχουμε δύσκολες μέρες ακόμα μπροστά μας, αλλά αισιόδοξοι και ενωμένοι θα τις παλέψουμε». Ερωτηθείς για το «Γιαννιώτικο Σαλόνι» όπου παραδοσιακά γιόρταζαν οι Γιαννιώτες τα Κούλουμα, ο κ. Μπέγκας ευχήθηκε «του χρόνου να γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα στο Πάρκο Πυρσινέλλα που θα έχει επιστρέψει στα χέρια του Δήμου» και είπε ότι  η πολιτική πίεση θα συνεχίζεται μέχρι να υπάρξει αίσιο τέλος στην υπόθεση αυτή.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που δέχθηκε η περιοχή μας, καθώς και για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις της Αποκριάς, ιδιαίτερα της νεολαίας που συνεχίζει τα πατροπαράδοτα έθιμα του τόπου μας.  

Εργατική Αποκριά!
Με τις δικές του εκδηλώσεις γιόρτασε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την Αποκριά. Το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στο χώρο του ΕΚΙ έγινε αποκριάτικο πάρτι για τα παιδιά με μεγάλη συμμετοχή. Την Κυριακή, κρατώντας μια συνήθεια που πλέον μετρά έξι χρόνια, άναψε η Τζαμάλα αλληλεγγύης των συνδικάτων μπροστά στο Δημαρχείο (μεσαία φωτό). Με χορό, αποκριάτικο κέφι και εκατοντάδες Γιαννιώτες, παρά την βροχή, τα σωματεία της πόλης γλέντησαν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ όπως κάθε χρόνο, προσφέρθηκε σε όλους η παραδοσιακή φασολάδα.

Στον Δήμο Ζίτσας
Με επιτυχία γιορτάστηκαν και φέτος τα Κούλουμα στο Δήμο Ζίτσας. Με σύμμαχο τον καιρό πλήθος κόσμου, δημότες και επισκέπτες, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δήμου και ανηφόρησε στο λόφο της Τοπικής Κοινότητας Μεγ. Γαρδικίου στη θέση «Εικονίσματα». Οι επισκέπτες γλέντησαν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και γεύτηκαν σαρακοστιανά εδέσματα  που πρόσφερε ο Δήμος με τη βοήθεια του Συλλόγου Γυναικών Ελεούσας.
Μία μέρα νωρίτερα, το βράδυ της Κυριακής, το κέφι και το αποκριάτικο ξεφάντωμα στήθηκε γύρω από τις Τζαμάλες. Στην κεντρική φωτιά που άναψε στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού σχολείου Ελεούσας τα χορευτικά τμήματα του Δήμου παρουσίασαν το παραδοσιακό γαϊτανάκι, αποκριάτικα δρώμενα και χορούς από όλη την Ελλάδα. Οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν με παραδοσιακή μουσική και γεύτηκαν κρασί και εδέσματα που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Γυναικών Ελεούσας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ