Στις 6 Μαρτίου η δίκη των λαθροθήρων που σκότωσαν τα έξι σπάνια αγριόγιδα

on .

AGRIOGIDA SKOTOMENA

• Στις 6 Μαρτίου θα οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι τρεις λαθροθήρες που σκότωσαν ανήμερα της 21ης Φεβρουαρίου, έξι σπάνια αγριόγιδα στην περιοχή του Τσεπελόβου.
Το θέμα που έχει προκαλέσει οργή και αποτροπιασμό συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου οι παρατάξεις του οποίου καταδίκασαν αυτή την ενέργεια που, αφενός εξαφανίζει τα εναπομείναντα αγριόγιδα της Τύμφης και, αφετέρου προσβάλλει την περιοχή και τους κατοίκους της.  
«Πρόκειται για αρνητική διαφήμιση της περιοχής», είπε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βασ. Σπύρου προσθέτοντας ότι το αγριόγιδο είναι ένα προστατευόμενο είδος και στο Ζαγόρι ζουν τα περισσότερα εναπομείναντα ζώα.
Το περιστατικό καταδίκασε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι παρόμοιο δεν είχε συμβεί στο Ζαγόρι, ενώ ζήτησε να είναι όλοι προσεκτικοί σε ότι αφορά την προστασία του πανέμορφου αγριόγιδου της περιοχής.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος
Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το θλιβερό αυτό συμβάν εξέδωσε και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ζαγορίου.
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται «το περιστατικό αναδεικνύει για πολλοστή φορά την ατομική και συλλογική ευθύνη που υπάρχει για όλους τους κυνηγούς, αλλά και τα συλλογικά τους όργανα, να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον και να θωρακίσουν την κυνηγετική δραστηριότητα από ενέργειες ατόμων, που δεν έχουν και δε θα πρέπει να έχουν ούτε στο μέλλον, καμία σχέση με την κυνηγετική οικογένεια και την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας.
»…Η προστασία των ειδών της άγριας πανίδας, θηρεύσιμων και μη, ειδικά όμως εκείνων, που ανήκουν σε προστατευόμενα είδη αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση όλων μας», τονίζεται σε ανακοίνωσή του.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ζαγορίου απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των λαθροθήρων από την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα προτείνει, ανεξάρτητα από την ποινή που θα τους επιβληθεί, να απομονωθούν από την κυνηγετική οικογένεια και να μην έχουν το δικαίωμα στο μέλλον, να αποκτήσουν άδεια θήρας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ