Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν περιουσίες!

on .

DASIKOS XARTHS

• Εκ των υστέρων επιχειρεί, με ημίμετρα και πάλι όμως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μετριάσει τις έντονες αντιδράσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών. Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες εμφανίζονται δασικές ή αναδασωτέες περιοχές.  
Η ρύθμιση αυτή δεν λύνει όμως τα σοβαρότατα ζητήματα που ανακύπτουν στην Ήπειρο και ειδικά για τις περιοχές που ενώ ήταν αγροτικές, δασώθηκαν τα τελευταία χρόνια ή ακόμη και για οικισμούς και φυσικά δεν αντιμετωπίζεται ούτε το ιδιοκτησιακό ζήτημα που θα προκύψει σε δεύτερο στάδιο. Χθες στην ημερίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έγινε στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής», αναδείχτηκαν αρκετά από τα ζητήματα που προβληματίζουν, ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα όσα επεσήμανε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας (και έγκριτος νομικός) Νίκος Γκόντας: «Υπάρχει κίνδυνος, εντελώς αναιτιολόγητα, να δημιουργηθεί στρεβλή εφαρμογή και να χαθούν περιουσίες που θα χαρακτηριστούν ως δασικές, χωρίς αυτές να είναι στην πραγματικότητα. Είναι περίεργη η νομοθεσία και υπάρχει περίπτωση ακόμη και πλατείες να χαρακτηριστούν ως δασικές, όπως έγινε και σε άλλους δήμους. Όταν χαρακτηριστεί μια περιοχή ως δασική, τότε για να αποκατασταθεί η τάξη θα χρειαστούν μια και δυο γενιές για να αποχαρακτηριστούν».
Σοβαρά προβλήματα διαπιστώνονται και στο Δήμο Ζαγορίου, ιδιαίτερα με τους βοσκότοπους. Όπως τονίστηκε από συμβούλους, χαρακτηρίζονται δασικές περιοχές πολλές από αυτές τις εκτάσεις και θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση οι κτηνοτρόφοι, αφού με βάση αυτούς δίνονται επιδοτήσεις. Πρόσθετο πρόβλημα εντοπίζεται στις αλπικές εκτάσεις που αποτελούν βοσκότοπους και για τους οποίους ζητείται ενημέρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τέλος ζήτημα προκύπτει και με τα όρια οικισμών, αφού νόμιμα κτίσματα εμφανίζονται εκτός αυτών. Ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, είπε ότι ο Δήμος παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενημερώνεται και μόλις θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο Δήμο Πωγωνίου, διαπιστώνονται επίσης εκτεταμένα προβλήματα σε ιδιοκτησίες, που χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές, με αποκορύφωμα το αγρόκτημα των Κουκλιών, το οποίο πολλές φορές επικαλείται ως κραυγαλέο παράδειγμα ο Περιφερειάρχης. Προχθές συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο παρέστησαν και στελέχη της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, έγινε «εκτενής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση και δόθηκαν υπεύθυνες απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες», χωρίς να γίνεται αναφορά επί της ουσίας των προβλημάτων που διαπιστώνονται. 

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ